United in diversity – MEP i Paris och Strasbourg 2019

Skriven den 25 februari 2019.

Våra studerande har varje år möjlighet att delta i MEP – Model European Parliament. Joanna representerade oss vid sessionen i Frankrike 2019. Här skriver hon om sina upplevelser. 

Efter att ha deltagit i den nationella MEP-sessionen, ställt upp som värdfamilj under den internationella sessionen i Finland och till slut förberett mig i flera veckor inför min egna internationella session var det med mycket stor besvikelse jag vaknade upp för sjuk för att åka iväg lördagen den 16e februari. Med hjälp av burana och koordinatorer slapp jag som tur iväg 24 timmar försenad, och beslutet att åka ändå blev ett jag inte någonsin kommer ångra!

MEP, alltså Model European Parliament, hade sin 50:e internationella session och firade samtidigt 25 års jubileum. Denna gång stod Frankrike som värdland, och vi började veckan i Paris och avslutade i Strasbourg. I Paris gick programmet främst ut på s.k. committee work, då vi jobbade intensivt i våra kommitéer för att skapa så bra resolutioner som möjligt. Det blev långa dagar, men ändå ingenting jämfört med i Strasbourg, och vi hann umgås med våra värdfamiljer en kväll, delta i en fishbowldiscussion,besöka finska ambassaden som vi blivit inbjudna till och ta foton vid Eiffeltornet.

På onsdagen hoppade alla 150 delegater med kappsäckar och väskor på metron för att ta sig till Gare de l’Ouest och stiga på TGV:n till Strasbourg. Resan tog ett par timmar och under den satt de flesta med resolution bookleten som vi fått samma morgon i knät.

Väl framme tog vi oss till vårt hostel som var rätt så risigt, men faktumet att vi nästa dag skulle få ha vår General Assembly i Europaparlamentet kompenserade det mer än väl. Efter en snabb avstickare till Kehl på middag med den finländska delegationen var det dags för det riktiga jobbet att börja. De följande två dagarna skulle vi debattera kring alla 10 resolutioner, och det gällde att vara väl förberedd för att kunna göra sitt bästa. Det var inte många som gick och lade sig före 2-3 på morgonen dessa dagar, och även jag själv satt uppe halva natten och gjorde anteckningar, skrev tal och diskuterade. Allt var dock värt det, för GA:n blev en otrolig upplevelse. Det var förstås fantastiskt att få tala i det riktiga EU-parlamentet, men också att få se resultatet av det hårda jobb alla kommittéer satt ner på sina resolutioner och uppleva den gemenskap som genomsyrade hela evenemanget.

Trots extrem sömnbrist, långa dagar, kaffepauser utan kaffe, helt för många baguetter och förvirring av att byta språk så snabbt och ofta, blev min MEP-session något jag aldrig skulle ha bytt ut mot något annat. Jag kan helt ärligt säga att det var en av de mest lärorika upplevelserna jag varit med om, och jag uppmuntrar alla som får chansen till att åka, fastän det kan kännas som en skrämmande tanke. Det är en unik möjlighet att få lära känna och samarbeta med likasinnade ungdomar från 28 (!) länder, diskutera viktiga frågor och få en djupare förståelse för hur demokrati fungerar i praktiken. För mig blev det också en insikt i hur betydelsefull den Europeiska Unionen är, för under veckan var åtminstone vi ungdomar, såsom EU:s motto lyder, förenade i vår mångfald.

Joanna Fuhrmann

Mer om Gymnasiet Grankulla samskola

Vår värdegrund, verksamhetsidé och vision

Vår värdegrund, verksamhetsidé och vision

Vår värdegrund speglas konkret i skolvardagen. Vi vill hitta glädjen i att lära sig tillsammans, och fokuserar på engagemang, nyfikenhet och kontinuerligt lärande hos personal och studerande.
Skolmiljön

Skolmiljön

Vi har en digital, kreativ, flexibel, inspirerande och trygg studiemiljö där vi skapar ett målmedvetet, konstruktivt och handledande klimat.
Engagemang och aktiviteter

Engagemang och aktiviteter

Vi uppmanar våra studerande att aktivt påverka. Studentkårens styrelse styrelse är språkrör och planerar evenemang som förgyller vardagen, tutorerna hjälper nybörjare under höstterminen.
Samarbetsprojekt och studieresor

Samarbetsprojekt och studieresor

Våra första årets studerande åker på lägerskola tillsammans med sina mentorer, tutorer, studiehandledare, speciallärare och studerandevårdspersonalen. Övriga studieresor görs bland annat Lappland och Cern i Schweiz.
Nätverk och samarbeten

Nätverk och samarbeten

Vi har ett stort samarbetsnätverk med aktörer både inom och utanför landets gränser, så som högskolor, stiftelser och andra gymnasier.
Historia

Historia

Skolan grundades år 1907 och fungerar ny som Grankullas kommunala gymnasium.
GGs deltar i Modern European Parliament (MEP)

GGs deltar i Modern European Parliament (MEP)

GGs är en av fem skolor i Finland som deltar i Modern European Parliament, ett simulerat ungdomsparlament för 15–19-åringar.