Berättelser från några tidigare samarbetsprojekt

Vi är en av fem finländska skolor som deltar i Modern European Parliament som är ett simulerat ungdomsparlament för studerande i åldern 15–19 år. Ungdomar från EU-länderna träffas under ca en vecka för att diskutera aktuella ekonomiska, sociala och politiska frågor. Varje delegat representerar sitt hemland i en kommitté. Målet är att få till stånd en gemensam resolution som alla kan presentera och försvara i plenum. Resolutionerna innehåller lösningar på aktuella problem och konflikter inom EU.

MEP är också ett socialt evenemang med ett intressant kultur- och fritidsprogram. Under MEP-veckan bor ungdomarna vanligtvis i en värdfamilj och blir också bekanta med många nya människor från olika länder. Till varje MEP-session sänder Finland en delegation bestående av 5–10 studerande. Möten hålls i någon europeisk storstad.

Våra studerande har varje år möjlighet att delta i MEP – Model European Parliament. Kristian representerade oss vid sessionen i Berlin 2022. Här skriver han om sina upplevelser.

Berlin 2022:

I år skickade GGs återigen en deltagare till östersjöområdets Model European Parliament, alltså MEP. Denna gång fick jag äran att vara den här deltagaren och reste tillsammans med fyra andra gymnasiestuderande från huvudstadsregionen samt en GGS-lärare till det underbara Potsdam, en stad i Tyskland som ligger strax utanför Berlin. För dem av er som inte tidigare hört om MEP, är det ungefär exakt som det europeiska parlamentet men på betydligt mindre skala och självklart utan att det verkligen ändrar på EU lagar. Största delen av veckan arbetade man i en kommitté som behandlade ett visst tema, i mitt fall social polarisering, och försökte skriva en resolution, alltså ett dokument som presenterar problem gällande temat och lösningar till problemen. Denna resolution presenterades och debatterades om i det slutliga plenumet, där det också till slut röstades om vilka resolutioner som skulle träda i kraft. Jag kan glatt säga att vår kommitté fick vår resolution igenom och att MEP till slut var en oförglömlig upplevelse.

Under MEP lärde jag mig otroligt mycket. Vi erbjöds flera möjligheter att hålla tal, samt fick till och med själv lobba om saker. Vi hade diskussioner med lokala politiker och experter inom områdena. Allmänt fick jag öva och förbättra min debatt- och talförmåga, speciellt på engelska. Efteråt kan jag säga att min synpunkt på politiska processer ändrades fullständigt. Ändå kan jag säga att en av de viktigaste aspekten av MEP är vänskaperna och kopplingarna som uppstått under veckan. Jag fick möta andra studerande ur 12 olika länder, varav varenda en var extremt duktig och med vilka det alltid fanns ett diskussionsämne, nämligen politik och viljan att förbättra Europa. 

Slutligen ännu ett stort tack till skolan för att jag överhuvudtaget fick möjligheten att resa på MEP!

Kristian Karvonen

Strasbourg 2019:

UNITED IN DIVERSITY – MEP I PARIS OCH STRASBOURG

Skriven den 25 februari 2019.

Våra studerande har varje år möjlighet att delta i MEP – Model European Parliament. Joanna representerade oss vid sessionen i Frankrike 2019. Här skriver hon om sina upplevelser. 

Efter att ha deltagit i den nationella MEP-sessionen, ställt upp som värdfamilj under den internationella sessionen i Finland och till slut förberett mig i flera veckor inför min egna internationella session var det med mycket stor besvikelse jag vaknade upp för sjuk för att åka iväg lördagen den 16e februari. Med hjälp av burana och koordinatorer slapp jag som tur iväg 24 timmar försenad, och beslutet att åka ändå blev ett jag inte någonsin kommer ångra!

MEP, alltså Model European Parliament, hade sin 50:e internationella session och firade samtidigt 25 års jubileum. Denna gång stod Frankrike som värdland, och vi började veckan i Paris och avslutade i Strasbourg. I Paris gick programmet främst ut på s.k. committee work, då vi jobbade intensivt i våra kommitéer för att skapa så bra resolutioner som möjligt. Det blev långa dagar, men ändå ingenting jämfört med i Strasbourg, och vi hann umgås med våra värdfamiljer en kväll, delta i en fishbowldiscussion,besöka finska ambassaden som vi blivit inbjudna till och ta foton vid Eiffeltornet.

På onsdagen hoppade alla 150 delegater med kappsäckar och väskor på metron för att ta sig till Gare de l’Ouest och stiga på TGV:n till Strasbourg. Resan tog ett par timmar och under den satt de flesta med resolution bookleten som vi fått samma morgon i knät.

Väl framme tog vi oss till vårt hostel som var rätt så risigt, men faktumet att vi nästa dag skulle få ha vår General Assembly i Europaparlamentet kompenserade det mer än väl. Efter en snabb avstickare till Kehl på middag med den finländska delegationen var det dags för det riktiga jobbet att börja. De följande två dagarna skulle vi debattera kring alla 10 resolutioner, och det gällde att vara väl förberedd för att kunna göra sitt bästa. Det var inte många som gick och lade sig före 2-3 på morgonen dessa dagar, och även jag själv satt uppe halva natten och gjorde anteckningar, skrev tal och diskuterade. Allt var dock värt det, för GA:n blev en otrolig upplevelse. Det var förstås fantastiskt att få tala i det riktiga EU-parlamentet, men också att få se resultatet av det hårda jobb alla kommittéer satt ner på sina resolutioner och uppleva den gemenskap som genomsyrade hela evenemanget.

Trots extrem sömnbrist, långa dagar, kaffepauser utan kaffe, helt för många baguetter och förvirring av att byta språk så snabbt och ofta, blev min MEP-session något jag aldrig skulle ha bytt ut mot något annat. Jag kan helt ärligt säga att det var en av de mest lärorika upplevelserna jag varit med om, och jag uppmuntrar alla som får chansen till att åka, fastän det kan kännas som en skrämmande tanke. Det är en unik möjlighet att få lära känna och samarbeta med likasinnade ungdomar från 28 (!) länder, diskutera viktiga frågor och få en djupare förståelse för hur demokrati fungerar i praktiken. För mig blev det också en insikt i hur betydelsefull den Europeiska Unionen är, för under veckan var åtminstone vi ungdomar, såsom EU:s motto lyder, förenade i vår mångfald.

Joanna Fuhrmann


Riga 2016:

MEP BALTIC SEA REGION I RIGA

Skriven den 14 april 2016.

För några veckor sedan skrev Sofia Blomqvist och Sofia Rönnqvist om sina erfarenheter av att delta i den nationella sessionen av Model European Parliament. Sylvia Niemi-Kaija och Lucas Hasselblatt, som också deltog i den sessionen, har nu kommit tillbaka från Östersjö-sessionen i Riga och här kan du läsa deras resedagbok!

29.3 2016
Vi flög iväg till Riga lite efter klockan två för att delta i Model European Parliament Baltic Sea Region tillsammans med tre andra studerande från Kauniaisten lukio och Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu. Resan tog ungefär 70 min och vi kom snabbt fram till hotellet där vi fick pizza och började bekanta oss med de övriga delegationerna från Sverige, Danmark, Norge, Lettland, Tyskland, Österrike och Belgien. Vi kände oss väl förberedda inför MEP tack vare vår nationella session tidigare i mars och såg emot fram att komma igång med arbetet!

30.3 2016
Onsdagen inleddes med en öppningsceremoni. Nu hade sessionen börjat ordentligt! Efter öppningen promenerade vi till English Grammar School i Riga där vi hade teambuilding och vi lärde känna våra egna kommittéer, alltså de vi skulle arbeta med under de följande dagarna. Efter det jobbade vi i tre timmar med våra resolutioner. Resolutionerna är det som ska läsas upp och debatteras under General Assembly (plenum), vilket följs av en röstning om resolutionen ska godkännas. En godkänd resolution skickas vidare till Europeiska Unionen. Efter kommittéarbetet tog alla delegater taxi till en restaurang för att äta en väldigt billig, men fantastiskt god buffé.

31.3 2016
Torsdagen gick mest åt till fortsatt jobb med resolutionerna. Det var ganska svårt att få dem färdigt skrivna i tid, men alla kommittéer klarade ändå av det och klockan fyra var vi klara! Då gick alla för att äta antingen på samma ställe som på onsdagen eller på en valfri plats och på kvällen hade vi gemensamt program.

1.4.
För fredagen fick vi en lite längre sovmorgon, vilket var skönt eftersom arbetet under de tidigare dagarna hade varit allt förutom lätt. Vi promenerade till nationalbiblioteket som tidigare, men samlades nu i delegationerna istället för kommittéerna, dvs. alla samlades med de från sitt eget land. Vi diskuterade igenom de färdigt skrivna resolutionerna, och sedan var det dags för lobbning med alla andra delegater då vi kunde föreslå ändringar till andras eller vår egen resolution.

Senare hade vi en guidning i Lettlands parlament där vi fick se plenisalen och andra fina rum. Efter besöket hade vi fritid, då några av oss for tillbaka till hotellet för att skriva tal för lördagens plenum, medan andra gick omkring i gamla stan. Senare hade vi middag med den finska delegationen, vilket var roligt med lite omväxling då man äntligen kunde tala finska.

2.4.
Nu var det äntligen dags för General Assembly (GA). Alla var nervösa och panikläste på sitt ämne i sista minuten! Debatterna kring alla fem resolutioner visade sig vara väldigt olika eftersom resolutionerna handlade om allt från flyktingar, terrorism, golbal uppvärming, EU-skeptisism och kvinnors rättigheter. Tre av dessa resolutioner godkändes.

Efter GA hade vi middag tillsammans för sista gången, vilket kändes lite konstigt. Snart skulle vi säga adjö till alla dessa människor från så många olika europeiska länder, de som vi jobbat flitigt tillsammans med.

3.4.
Vi var utmattade efter den intensiva veckan och väldigt tacksamma över att få en sovmorgon. Vi hade inget program för söndagen, så vi packade och sade adjö till dem som inte ännu farit hem. Vi tog en taxi till flygfältet (som kostade bara 4,60 €!) och före vi visste av det, var vi tillbaka i Finland.

Bakom oss hade vi en upplevelse vi aldrig kommer att glömma. Vi hade fått träffa så många nya människor och uppleva flera olika kulturer i ett. Kort sagt kan man säga att MEP Baltic Sea Region 2016 var en väldigt givande och lyckad upplevelse!

Text: Sylvia Niemi-Kaija och Lucas Hasselblatt
Foto: Sarah Mattila

Bilder också i skolans bildarkiv.


Berlin 2015:

MEP – KRÄVANDE OCH GIVANDE DAGAR

Skriven den 31 januari 2016.

Model European Parliament Europe, mer känt som MEP Europe, är ett program avsett för att förena ungdomar och lära dem om EU:s politik och arbete. Det arrangeras två gånger om året och jag var en av de fem finnar som hade äran att åka till MEP då det ordnades i Berlin den 8-15 november 2015. Jag och mina finska vänner utgjorde alltså Finlands delegation, en grupp som representerade vårt land. Varje medlemsland och några kandidatländer skickade en egen delegation och varje individ i delegationen tillhörde en egen kommitté.
Det fanns tolv kommittéer – grupper av delegater från olika länder – som skulle behandla ett visst aktuellt problem i EU och komma upp med en lösning på problemet. Denna lösning har det fina namnet “resolution”, och i slutet av veckan presenterade kommittéerna sina resolutioner framför alla 200 deltagare i vad som kallas General Assembly. Ifall resolutionen röstades igenom skickades den till europaparlamentet i Bryssel. Vad skulle min kommitté behandla, undrar ni? Flyktingkrisen.

Min kommittépresident Laura skickade material till mig som jag skulle läsa igenom för att vara förberedd på att behandla ämnet noggrant innan jag landade i Berlin. Visst gjorde jag det, men flyktingpolitiken i EU var som ett hav i storm – den ändrade riktning hela tiden. Det gick inte att förbereda sig till 100 % och vi fick ta det som det kom, till exempel skedde attackerna i Paris en dag innan vi skulle presentera vår resolution, vilket resulterade i att majoriteten av deltagarna röstade emot den.

Jag och min kommitté var ändå stolta över vår resolution. Vi hade jobbat på den i fem dagar i olika ämbetsbyggnader runtom i Berlin, och vi hade diskuterat den med vår delegation och andra deltagare ombord på en båt som körde oss runt Berlin på floden Spree. Jag minns en dag då vi satt och jobbade på vår resolution i över sex timmar. Det var jobbigt, men värt det; jag och min kommitté lärde känna varandra ordentligt och min vän Ognjen från Serbien lärde mig till och med lite serbiska (han sade konstant att han älskade oss alla – Волим те). Förutom det träffade jag en spanjor som bodde nära området jag bott i Madrid, en tjej från Slovakien som kunde flytande svenska, glada danskar och svenskar, som jag och den finska delegationen spenderade mest tid med.

På fritiden fick vi gå runt i Berlin på egen hand. Det är en stad som är otroligt lätt att röra sig i och det är svårt att tappa bort sig – förutom då det är protester, vilket förekom under den veckan vi var där. Berlin är ändå en fantastisk stad. Vart man än vänder sig kan man se tydliga spår av Europas historia – i ena stunden står du vid Berlinmurens gräns vid Brandenburger Tor och deltar i en flashmob och innan du vet ordet av står du vid parkeringsplatsen där Hitlers bunker en gång stod. Vi besökte även viktiga platser så som olika monument från första världskriget och riksdagsbyggnaden, vilket var väldigt intressant. Jag, som är intresserad av historia, är glad att MEP råkade vara i Berlin just den veckan då Tyskland firade slutet på första världskriget och murens fall.

Processed with VSCOcam with q3 preset

Jag kan också passa på att nämna att det finns regler då man åker till MEP, till exempel klädkoden. Du ska se ut som en politiker. Och inte vilken finsk småstadspolitiker som helst – tänk dig Angela Merkel. Visst, kläderna är minst sagt obekväma och du svettas som en gris, men du känner dig så mäktig när du sitter där i ett rum och diskuterar Europas politik i finkläder på avancerad engelska. Och man lär sig massor. Inte bara om politik, utan också om människor. Man lär sig känna nya människor, man bekantar sig med olika kulturer och man får bra vänner. För även om MEP bara varade i någon vecka har jag en lista på vänner som jag har regelbunden kontakt med. Ett par av oss har även setts efter MEP. För MEP, precis som det är avsett för, förenar Europas ungdom. Jag rekommenderar det starkt.

Text: Belén Weckström


Oslo 2015:

MODEL EUROPEAN PARLIAMENT I OSLO

Skriven den 05 november 2015.

MEP BSR – Model European Parliament Baltic Sea Region – ordnas två gånger om året och då samlas c. 100 ungdomar från olika länder och jobbar med aktuella problem under likadana förhållanden som europaparlamentet. Det finns sex olika kommittéer som jobbar med sex olika ämnen och debatterar om dem. Till slut gör varje kommitté en resolution som behandlas under ett plenum och beroende på hur den tas emot under plenum blir förslaget antingen skickat till europaparlamentet i Bryssel eller ej.

Vi fick äran att delta i MEP-sessionen i Oslo den 6-11 oktober. För att förbereda oss inför MEP uppmanades vi att studera in oss på vårt ämne och att skriva en essä baserat om det. Vi fick tips om en del webbsidor och annan information som hjälpte oss rejält. Det är viktigt att man läser in sig på ämnet i god tid och vet hur man ska agera då man kommer till MEP för då man kommer dit börjar arbetet genast på fullt ös. Sist och slutligen var det inte så mycket jobb om man verkligen är intresserad av sitt ämne, och fastän det skulle vara mycket jobb tycker vi att det var väl värt den fina erfarenheten vi fick från MEP! Dessutom får man mycket mera ut av att delta i MEP om man förberett sig ordentligt.

Under två dagar hade vi kommittémöten där det var meningen att man skulle diskutera igenom sitt eget ämne och hitta lösningar till de problem som behandlades. Vi skulle genom diskussioner förstå vad de egentliga problemen var och hur de kunde lösas. Alla kommittéer skulle skriva en mycket formell och detaljerad lista om både problemen och lösningarna och det gick mycket tid till att formulera meningarna i resolutionerna för att få dem skrivna på rätt sätt.

Under veckan fick vi också besöka till exempel stadshuset och Stortinget i Oslo. Det var en fin erfarenhet och ära att få besöka dessa platser. I byggnaderna fick vi lyssna på tal av t.ex. borgmästaren av Asker och vice ordförande i det norska parlamentet. Vi hade också tid för att se på andra sevärdheter i Oslo tillsammans med de andra delegaterna.

På sista egentliga dagen före vi reste hem hade vi ett plenum där alla kommittéer skulle presentera sina resolutioner. Vi debatterade om lösningarna och möjligtvis ändrade man på små delar i resolutionerna innan vi röstade om de skulle gå igenom.

Under veckan i Oslo bodde vi hos värdfamiljer och på kvällarna fick vi, beroende på vår familj, gå ganska fritt vart vi ville. En del av oss ville resa till Oslo för att se på sevärdheter och spendera tid med nya vänner och en del ville tillbringa tiden hemma och ha middag med familjen. Det gick lätt att åka in till Oslo centrum med metron och det var roligt att man fick röra sig så som man själv ville.

MEP Baltic Sea Region var en positiv och lärorik upplevelse i flera avseenden. Det var en unik upplevelse i sig, då programmet var väldigt avvikande från vardagen annars. Vi fick chansen att diskutera våra åsikter med nya, intressanta människor av olika ursprung och besöka flera intressanta, märkvärdiga byggnader. MEP har gett oss bl.a. många internationella kontakter, erfarenhet gällande politik och dess funktion samt förståelse för samhället och dess struktur generellt. Arbetet i kommittéerna samt plenum gav oss en inblick i vad politikernas arbete går ut på och hur debatter och argumentationer fungerar under mötena. Annat som är värt att nämna är den språkliga aspekten och engelskan, vilken var det officiella ”arbetsspråket” under veckan. Vi bekantade oss med terminologi gällande politik och lärde oss om en hel del regler gällande kommittéarbetet och plenum, t.ex. hör det till att man bör tacka presidenten/ordförande för ordet före man talar. Det var spännande att konstant tala engelska och jag lärde mig en hel del nya ord och uttryck.

Sammanfattningsvis kan man säga att det var en extremt givande och positiv upplevelse. Det var roligt och spännande, samtidigt som det var lärorikt. Arbetet vi utförde under veckan gav oss mer förståelse gällande det politiska systemet, andra människor och deras åsikter samt samarbete och hur man interagerar med andra människor. Veckan i Norge och diskussionerna gällande de olika samhälleliga problemen gav oss också ett mer omfattande perspektiv på världen och det globala samhället generellt. Allt som allt har vi fått mycket ut av hela upplevelsen och vi är väldigt glada att vi fick möjligheten att delta.

Text: Cara Feodoroff, Emma Björkqvist och Emma Stenius


Helsingfors 2015:

MEP I HELSINGFORS – GGS MEDARRANGÖR

Skriven den 03 Maj 2015.

Model European Baltic Sea Region ordnas två gånger per år i något Östersjöland. Våren 2015 stod Gymnasiet Grankulla samskola tillsammans med Kauniaisten Lukio och Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu värd för konferensen. Planeringen inleddes redan våren 2014 och en grupp med representanter från dessa skolor träffades ca en gång i månaden för att planera konferensen. Alla utrymmen reserverades och talare för öppnings- och avslutningstillfället bokades i god tid. Vi är väldigt glada för att så många familjer ville ställa upp som värdfamiljer. Utan dem skulle det inte vara möjligt att ordna en sådan här träff. Ett stort tack till alla värdfamiljer!

Med facit på hand kan vi konstatera att allting fungerade bra och konferensen var lyckad. Deltagande länder var Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Polen, Lettland och Estland. Gästnationer var Belgien, Ryssland och Österrike. Våra egna studerande fungerade som delegater (Johannes Nummikoski, Oscar Grönlund, Max Willamo), kommittépresident (Nadine Kranck), assistenter (Heidi Kråkström, Jessica Ollus) och t.o.m. som president för hela konferensen (Harald Holmström). Tack för att ni gjorde ett gott arbete!

Mer information om MEP finns på MEPBSR:s webbsida.

Text: Sarah Mattila

Vår vecka som delegater i MEP inleddes med ett teambuilding program i Solvalla på måndag. Idén var att bekanta sig med delegaterna från olika länder. På tisdag inleddes dagen med en öppningsceremoni där bl.a. utrikesminister Erkki Tuomioja höll ett tal (för att inte glömma vår rektor Niklas Wahlström). Sedan gick resten av dagen ut på att arbeta i kommittéerna för att skapa resolutioner om respektive ämne. Arbetena med resolutionerna fortsatte på onsdagen.

Torsdagen var en rolig dag. Först hade vi nationella delegationsmöten på Europaskolan på Boulevarden i Helsingfors. Det roligast var dock det som hände efteråt, dvs. ” lobbandet”, som gick ut på att samla så många delegaters underskrifter som möjligt för ens förslag om ändringar i lagstiftning. Dessutom ingick en utflykt i Helsingfors i schemat, då delegaterna från olika länder fick bekanta sig med huvudstaden.

Fredagen var kanske den viktigaste dagen. Det var då vi presenterade, debatterade och röstade om förslagen kommittéerna hade åstadkommit, dvs. resolutionerna. Denna gång samlades vi i Esbo fullmäktigesal som lämpade sig alldeles utmärkt för tillfället då t.ex. alla hade mikrofoner vid sitt eget bord. Det var en intensiv och intressant dag full av debatter och tal och då alla resolutioner behandlats hade vi ännu efteråt en ”farvälsfest” i Nya Paviljongen.

Det roliga med MEP var att bekanta sig med alla de människor som deltog, men för de flesta så såg det nog ut som att det att hålla tal var trots allt det roligaste (i varje fall om man höll ett bra tal). Visserligen fanns det många formaliteter att komma ihåg, som att tilltala presidenten av konferensen officiellt och alltid tacka då man fått taltur och veckan krävde nog en hel del arbete då man måste läsa in sig på sin kommittés ämne för att kunna ge en vettig åsikt om sakerna som behandlades, men det var absolut värt det.

Text: Johannes Nummikoski
Foto: Niklas Wahlström och Micky Wang

Mer bilder i skolans bildarkiv och på MEPBSR:s webbsida