wonderbAR

För sjätte året i rad ordnade vi en lekfull tävling för våra första och andra årets studerande som traditionellt kallats Amazing Race (AR). Eftersom liknande tävlingar med samma namn redan ordnas i ett flertal skolor gick årets tävling under det nya namnet wonderbAR, anspelande på att tävlingen den här gången skulle bjuda deltagarna på både överraskningar och spänning.

 48792519978 802955a6f8 o              48792516648 b86400e180 o


Tävlingen går ut på att lagen, som all består av både första och andra årets studerande, tar sig från en kontroll till en annan och på kontrollen utför en samarbetsövning. Det kan gälla att lösa ett praktiskt problem eller att använda gruppens gemensamma kunskap eller kreativitet.  En del uppgifter resulterar därför i en samling bilder och videor från tillställningen.

I år ordnades tävlingen igen i Helsingfors. Förutom de av lärare och tutorer bemannade kontrollerna besökte lagen också ett Escape Room. För att under dagen få lite känsla av hur en högskola ser ut åt alla lagen på ett av Helsingfors universitets unicafé i Helsingfors centrum. Också i år hade vi tur med vädret. Under en annars ganska regnig och ruggig del av september fick vi under tävlingsdagen njuta av solsken och varmt väder. Det bidrog säkert till att det var så god stämning under dagen och i alla lag!

Anna-Sofia Paavonen i ”årskurs 2” är lika nöjd med årets tävling som hon var med tävlingen ifjol som gick av stapeln i Hagalund som då hade liknande inslag med besök på Trap Factory och lunch på Aalto universitetets restauranger. Av tävlingens olika delar tycker hon, liksom de flesta andra, bäst om besöket på Escape Room. ”Där måste laget verkligen samarbeta för att lösa ett gemensamt problem”, säger hon. ”Dessutom är det spännande”. Förutom variationen i skolarbetet uppskattar hon den underliggande idén; att studerande som kanske inte annars känner varandra blir bekanta under en lekfull dag. ”Tävlingen förmedlar på ett roligt sätt skolans motto: En skola – en gemenskap”. Att få en glimt av universitetets utrymmen och äta med högskolestuderande är enligt henne ett roligt sätt att få en liten insyn i hur framtiden kan se ut. ”Dessutom var det mycket god mat”, säger Anna-Sofia. Av de bemannade kontrollerna gillade hon mest uppgiften att hålla en demonstration och uppgiften att gestalta ett tema. Att gestalta Kalevala krävde enligt Anna-Sofia kreativitet och också lite mod att våga bjuda på sig själv.

Det lag som samlat in flest poäng på alla kontroller är det lag som vinner tävlingen. Vi avslöjar årets vinnande lag och årets huvudvinst på vår veckosamling tisdag 15.10.  Bilder från årets tävling och alla visuella tävlingsbidrag som omfattar bilder av lagmaskotar, tillverkade att det material som lagen fann i den påse de tilldelades på morgonen vid indelningen i grupper, samt videor som tolkar ståndssamhället och Kalevala hittas i vårt bildarkiv.

Bilder och filmklipp från wonderbAR

ggs 2d vit