Weihnachtsmärkte und Flammkuchen in Köln

Den 17.12.2018 drog vi tvåor och abin med lång tyska iväg till Köln. Resan kom med ganska kort varsel men eftersom vi alla var ivriga att se Tysklands välkända julmarknader (der Weihnachtsmarkt som det heter på tyska) bestämde vi oss ändå för att åka. De flesta såg säkert resan som en tjuvstart på jullovet men i slutändan gick skolan inte att undvika då Brita, vår lärare, bokat in oss på daglig undervisning.

Vi landade i Düsseldorf tidigt på måndagsmorgonen och satte oss genast på ett tåg mot Köln. Med resväskornas rulljud ekandes genom halva stan orienterade vi oss längs med en av Kölns huvudgator till språkskolan. Vi kastades genast in på en lektion där vi i början skulle berätta om oss själva på tyska. Det gick smidigt för en del men var inte mycket att lyssna på från dom flesta. Under resans gång utvecklade vi ändå våra språkfärdigheter och talandet blev, till och med för mig som känt att tyskan varit ganska svår i skolan, lättare för varje dag som gick. Att vi fick möjligheten att besöka ett land där vi ständigt hörde tyska och också tvingades att använda det själv gjorde att tröskeln att våga uttrycka sig sjönk. Under de sista dagarna hade också vi “svagare” utvecklats och klarade av att delta i diskussionerna under lektionerna, trots att läraren bara använde sig av tyska.

Efter att vi överlevt den första lektionen fick vi adresserna till våra värdfamiljer som flera taxin sedan förde oss till. Vi åt middag tillsammans med vår familj och spenderade resten av kvällen med dem. Språkskolan hade sagt att familjerna skulle förklara åt oss hur vi skulle ta oss tillbaka till undervisningsplatsen nästa morgon, men vår familj råkade inte ens från vilket land vi kom, så vi blev verkligen tvungna att gräva i våra ordförråd för att förstå hur vi skulle gå till väga. Familjen var ändå jättetrevlig och hjälpsam och vi lärde oss att det är möjligt att kommunicera också med okända människor fastän all grammatik från skolan inte fastnat till hundra procent.

Med Google Maps som livräddare, och delvis också tack vare våra dolda tyskatalanger,  hittade vi tillbaka till skolan i tid nästa morgon. Efter flera timmars undervisning fick vi också egen tid att gå omkring på stan. De flesta tog sig till någon av Kölns mysiga julmarknader för att beundra de utsmyckade basarerna. Vi smakade på flera traditionella tyska maträtter, bland annat Flammkuchen som vi tyckte smakade ungefär som pizza. Efter att alla fått i sig något att äta tog vi oss tillsammans till El De Haus, Gestapos före detta högkvarter som numera är ett museum. Vi fick gå ner i fängelsehålorna där judarna hölls tillfångatagna och i alla fall jag fick en ordentlig chock när jag såg i hur omänskliga förhållanden de hamnat vara.


20181218 152551     IMG 20181218 WA0056

Nästa dags undervisning kändes inte lika jobbig då örat vant sig vid språket men efter gårdagens upptäckter på stan väntade nog alla på fritiden. Att vi på pausen kunde hämta snacks från ett lokalt bageri alldeles intill skolan gjorde det ändå lite lättare att orka fokusera. På eftermiddagen besteg vi det 150 meter höga utsiktstornet i Kölns domkyrka - också de höjdrädda tyckte att utsikten från 523 trappstegs höjd var värd att se. Efter lite shopping var julmarknaden vid domkyrkan en oförglömlig upplevelse. Från den enorma julgranen i mitten på området spred sig ljusslingor till taken på de små basarerna och julmusik som spelades live gjorde stämningen magisk. Det blev ordentlig trängsel i gångarna då massvis med människor samlades för att dricka det traditionella Glühweinet, så vi var tvungna att hålla hårt i varandra för att inte tappa bort oss. Marknaden vid kyrkan blev inte den enda under den kvällen - när vi kom hem till värdfamiljen hade vi besökt sex julmarknader.

Snapchat 107211790     IMG 20181218 WA0046
 
Som sista måltid efter torsdagens kortare undervisning gick vi tillsammans till en restaurang som specialiserade sig på crepes. Från en lång meny med olika fyllningar åt vi oss mätta inför den kommande hemresan och en del gjorde sina sista julklappsköp före tågresan till flygplatsen. Trots att det inte fanns någon snö i Tyskland fick vi alla nog ändå upp julstämningen ordentligt på marknaderna och var därför glada att få återvända hem för att fira på riktigt.


Fler bilder från exkursionen till Köln hittar dhär.

Text och bilder: Marika Alkulaggs 2d vit