Terapicirklar i nattmörkret

Vi ettor började den andra veckan med att åka en natt till Högsand för att ha lägerskola och lära känna varandra lite bättre. Efter skolan hoppade vi in i bussarna och körde iväg till Lappvik. När vi kom fram gick varje klass till sitt hus och alla fick sina rum.Snart var det dags för mat så att vi sedan mätta och belåtna kunde samla oss klassvis för att ha lite lekar utomhus. Tutorerna drog namnlekar ute på gården och efter en stund skulle vi gå in och byta till kläder som fick bli blöta och smutsiga - med andra ord var det dags för lekar på stranden.

Nere på stranden fick A och B gå och ställa sig vid vattenbrynet i varsin kö medan C och D gjorde detsamma nere vid början av den stora sandbacken som ledde upp till själva lägerområdet.

Vi hade två olika lekar/stafetter där de två lagen som var på samma ställe alltid tävlade mot varandra.

De två klasserna närmast stranden skulle föra vidare en papptallrik med vatten över huvudet så att den som var först i ledet kunde hälla vattnet i ett ämbar - man skulle fylla det så mycket som möjligt på den angivna tiden. Uppgiften låter enkel men blev definitivt mer utmanande när det står illvilliga tutorer med vattenfyllda kastruller överallt. Tutorerna hade en enda regel som de var extremt noggranna med- man fick inte titta bakåt. Minsta lilla nackrörelse ledde till en rejäl kalldusch. Efter en stund tyckte de dessutom att vi klarade oss undan för enkelt och började hälla vatten på oss för andra små orsaker också- allt från att de ville öka lite på stressen när man höll i tallriken till att någon enligt dem var för torr.

Den andra leken var en sprintstafett, man skulle springa upp för sandbacken, snurra 10 varv runt en käpp i sanden och springa ner igen. Sanden visade sig vara ganska och många föll redan på vägen upp, men vägen ner var definitivt intressantast. Snurrandet gjorde alla yra och ingen lyckades springa i ens en måttligt rak linje vilket gjorde det ganska underhållande att se på. Efter att leken tagit slut sprang nästan alla in i vattnet och det blev ett ganska stort vattenkrig.

När alla hade torkat och ätit kvällsmål var det fritid som de flesta spenderade med att spela fotboll eller volleyboll.

Senare på kvällen var dags för grillning och alla umgicks runt grillplatsen i väntan på korv eller majs. Det blev mycket diskussion och även lite spontan allsång medan det började skymma mer och mer.

När solen hade lagt sig var det dags för en till tävling mellan klasserna. Tutorerna hade gömt ballonger i skogen som vi sedan fastknutna i par eller i trio fick springa iväg och leta efter i mörkret som en slags stafett. Helt utan hinder var det förstås inte, inne i skogen hade en tutor gömt sig och smög på vissa med resultatet att man med jämna mellanrum hörde vettskrämda skrik.

Efter det var det igen fritid och de flesta stod någonstans och talade. Vid midnatt skulle det egentligen vara tystnad men det blev ingenting av den saken, utan de flesta satt samlade någonstans i sitt hus och spelade kort och talade, och några klasser hade även ‘terapicirklar’ där alla i tur och ordning berättade något om sig själv så man fick lära känna varandra lite bättre.

Nästa morgon var det väckning klockan åtta, och eftersom de flesta krupit i säng någon gång vid tre var det väldigt motvilligt vi steg upp och åt frukost.

Efter att vi ätit och piggnat till lite delades hela årskursen upp i fem blandade lag, och så hade vi lekar ända till lunch. Efter lunch var det dags för stafetter mellan lagen och efter det var det en lång fritid där man hade tid att först packa och sedan simma eller göra något annat roligt.

Under hela dagen saknades dessutom alltid en klass åt taget för alla klasser skulle i tur och ordning gå på gruppdynamik där man b.la. övade på samarbete och ställde mål för klassens stämning.

För att avgöra tävlingen mellan lagen hade vi till sist gissa tutorn medan vi väntade på bussen.

När bussarna kom satt vi oss väldigt trötta men glada ner och åkte tillbaka hemåt just som det började ösregna.

Flera bilder från Högsand hittar du här. Ännu flera bilder laddas upp inom kort!

Text: Joanna Fuhrmann, Liina-Lotta Schulman och Axel Broman
Bild: Monica Granholm

H2
ggs 2d vit