Tankar från MR-dagarna

Vi åkte iväg till Malmö den 18-19.11 för att vara med på mänskliga rättighetsdagarna. Vi kollade på förhand igenom programmet från MR-dagarnas hemsidor, så att vi kunde välja och planera vilka föreläsningar vi skulle gå på.Första dagen var vi och lyssnade på tre olika föreläsningar. Vi lyssnade på bland annat en kvinna från Kambodja som berättade om hur det var för hennes kompis att vara i fängelset och hur hon orättvist hade hamnat där. Vi var också på ett seminarium som hette “vem har rätt att släcka törsten” och där funderade vi på hur mycket vatten till exempel turister använder på turistorterna, största delen av lokalbefolkningen blir utan vatten på grund av detta. Vi skulle alla anteckna lite från varje föreläsning så att vi på kvällen kunde berätta för varandra om vad vi hade lärt oss. I kvällens diskussion lyftes bland annat dessa punkter fram (citaten från studerandes anteckningar):

“Att 700 miljoner människor är utan rent vatten”
“Att även nynazister/radikala rörelser bör ha ett forum att uttrycka sig i för att man ska kunna tala om komplett demokrati/yttrandefrihet”
“Att något som kanske är självklart åt oss i vår kultur, kanske inte alls är självklart åt någon från en annan kultur -> missförstånd & perspektiv”
“Personer som är offer för människohandel hotas med att deras barn mördas om personerna inte lyder”
“Fick höra hemska storyn om kvinnor inom människohandeln”
“Myndigheterna utövar makt genom att skrämma asylsökanden”
“Jag lärde mig hur viktiga mänskliga rättigheterna är och hur viktigt det är att uppmärksamma dem. T.ex. i Kina mördas vanliga medborgare för att få deras organ och sälja dem vidare”
“Minskande yttrandefrihet i Europa”
“Hur vanligt det är att journalister hotas pga. yttrandefriheten”
“Hur stor klyfta det finns mellan könen, orättvisa!”
“Problem med ledarskap i FN”
“Hur mycket människohandel och tortyr som ännu händer”
“Småflickors hemska öde att mot deras vilja bli bortgift i 13 årsåldern i bla.a Jordanien.”
“Utbildningen är nyckeln”
“Hur mycket misär det finns i världen, men även hur mycket som görs. Ambitiösa, duktiga människor som organiserar sig och hjälper andra”
“Inte ge vika för hot”
“Journalismens viktiga betydelse trots förtryck”

Andra dagens föreläsningar var intressantare eftersom det kändes som om de som talade verkligen ville sprida kunskap om ämnena de talade om. Vi var bland annat på en föreläsning där det berättades om flyktingsituationen. Seminariet hette “10 saker du bör veta om flyktingar”. Det var intressant att få veta vilka vägar flyktingarna kommer in till landet, vilka konsekvenser som följer när det inte finns legala vägar in i landet, hurdana förhållanden de har i sitt hemland och att det finns över 60 miljoner människor på flykt just nu.

MR-dagarna var väldigt lärorikt och intressant. Man fick verkligen veta mycket mera om hur saker på riktigt är överallt i världen. De som gjorde de väldigt bra, var att de flesta föreläsarna själv var personer som varit med om dessa situationer och kunde därför precis säga som det är. Målet med MR-dagarna är att upplysa folk om mänskliga rättigheterna och hur viktigt det är alla dessa följs.

text och foto:
Wanja Bollström, Daniela Holmberg, Nina Blomberg, Evi Kärpijoki

ggs 2d vit