Tält och kanot i Lapplands skogar och åar

En oförglömlig resa med mycket skratt, lite gråt och en hel del svett bjöd resan till Äkäslompolo, Lappland på. Vi vandrade mycket men fick också paddla eller cykla, tälta, bada bastu och de som vågade fick även doppa sig i det kalla vattnet.
Paddlingen var en väldigt förvånande, rolig och lång resa. Vi paddlade i smala åar mellan en massa växter, ibland åkte vi till och med rakt igenom växterna där det fanns väldigt lite vatten. Längs vägen kom det flera broar som vi var tvungna att åka under. Vissa av tunnlarna var så låga att vi måste lägga oss på kanotens golv för att inte slå huvudet eller fastna. En av tunnlarna var som ett rör som vi måste åka igenom, tunneln var så liten att det var nära att vi inte skulle ha rymts igenom. Paddlingen var en väldigt rolig, annorlunda och lite skrämmande upplevelse som i alla fall jag skulle vilja uppleva på nytt.Tältnatten mitt i Lapplands skog var inte den bästa upplevelsen men i alla fall något att minnas när man är gammal. Vår grupp hade ett tält som vi kallade turisttältet eftersom det var ett “oprofessionellt” tält som inte höll vatten. På natten sov vi på grund av kylan och det hårda, sneda underlaget kanske två timmar och natten kändes som den längsta och kallaste någonsin. Då vi vaknade var alla trötta och såg fram emot bussresan hem. På kvällen före tältnatten satt alla vid brasan och vi fick se mycket vackra norrsken flera gånger. Det var flera av oss inklusive jag som inte sett norrsken förut och därför var det tur att vi fick se det.
Exkursionen till Lappland var verkligen något att komma ihåg i hela sitt liv och kursen var väldigt rolig och givande. Dessutom gjorde det inget om man missade ett par träningar här hemma eftersom kursen i sig var en träning med tanke på hur mycket vi vandrade.

Text: Mathilda Packalén
Bilder: Sofia Blomqvist och Ida Nyström

ggs 2d vit