Språkstuderande till Salzburg

Första veckan efter jullovet flög en grupp andra- och tredjeårselever med tyskan till Salzburg för sex dagar. Målet för exkursionen var att bekanta sig med den österrikiska kulturen och utveckla sin språkförmåga. I flygplanet var stämningen lite nervös, eftersom vi genast efter landningen i Salzburg skulle forslas iväg till våra värdfamiljer utan vår kära tyskalärare Brita som tolk. Under mellanlandningen i Frankfurt repeterade vi hälsningsfraser och användbara ord eftersom vi kände att vi hade glömt allt under lovet. När vi äntligen kom fram till Salzburg möttes vi av våra värdfamiljer och slask.

Vi bodde i familjer i grupper på 2-5 personer, där vi åt frukost och middag. Kvällarna spenderade vi med att bekanta oss med familjen. Det finns vissa kulturskillnader mellan Finland och Österrike, till exempel bads det alltid en bordsbön före middagen i hemmet och middagen bestod alltid av först soppa och sedan varmrätt.

Vi blev snabbt vana med att ta bussen till gamla stan där vi hade tyskalektioner från kl 9-12. Vi bodde i ungefär samma område, så vi träffade ibland varandra i bussen påväg till tyskakursen. I skolan hade vi två tyskalärare, och undervisningen gick enbart på tyska. Ibland var det lite svårt att uttrycka sig och hitta ord, men det blev lättare dag för dag. Efter skolan hade vi fritid då vi fick äta lunch på stan och efter det följde vi ett planerat eftermiddagsprogram. Vi hade bland annat rundvandring i staden, besökte den medeltida borgen i Salzburg och Mozarts födelsehus. Det var också viktigt att tilltala både värdfamiljernas vuxna och lärarna i skolan med Frau/Herr och efternamnet, vilket var lite svårt att komma ihåg ibland.

Det var en väldigt lärorik och intressant resa, även om det var kallt och snöigt. Vi tyckte alla att Salzburg är en väldigt vacker stad, med sina mysiga gator och stugliknande hus.Text: Sandra Björklund och Lina Bäckström
Foto: Brita Långström
ggs 2d vit