Silver i handboll för pojkarna

Tidigt på morgonen den 9 december tog vi oss till ljuva Kyrkslätt för att inleda säsongen i skolhandboll. Väl på plats samlades vårt lag som bestod av killar med olika erfarenhet ur olika föreningar. Det var vi som skulle bilda Gymnasiet Grankulla samskolas representationslag och med vår tränare Sam Kihlstedt i spetsen mötte vi vår första motståndare i turneringen, nämligen hemmalaget Kyrkslätts gymnasium.

Under de 30 minuterna som vi spelade lyckades vi dra ifrån och vinna med sju mål efter en svettig match, och näst i tur var Mattlidens gymnasium. Vi förväntade oss en hårdare kamp, vilket det också blev. Vi och Mattliden höll jämna steg igenom matchen, men med några få återstående spelminuter hade Mattliden visat sin starkare sida och de lyckades till slut vinna matchen. Den sista matchens resultat lade vi snabbt bakom oss och fokuset lades på vårt nästa mål, nämligen kvalturneringen för finalerna.

22.01 var datumet för följande kvalturnering som ordnades för de som blivit på andra plats i sina grupper. Motståndet var Karis-Billnäs gymnasium och Borgå gymnasium, och denna gång hade vi hemmafavör. Den första matchen spelades mot Karis-Billnäs och vi kämpade hårt från början till slut. Det var en jämn match, men hemmalaget lyckades till slut visa sig starkare och vi vann med två mål. Nästa match blev lika jämn, men vi gav aldrig upp tanken om finalturneringen och lyckades vinna även mot Borgå med två mål. Nu var allt bäddat för de sista matcherna, de fyra bästa skolorna i Finland skulle snart få slåss om guldet, och GGs var ett av de lagen.

Klockan 8.00 startade bussen från Ikeas parkering i Gloms till den slutliga turneringen i Pargas. I bussen var vi spelare från GGs, Mattliden och Solvalla och vi samåkte den långa vägen västerut. Efter drygt två timmar var vi framme och ett gäng trötta killar steg ut ur bussen. Vi piggnade snabbt till efter en ordentlig uppvärmning och först emot oss hade vi Solvalla. Till vår fördel hade motståndarna spelarbortfall och vi lyckades knipa segern i semifinalen med nio mål. Nu hade vi kommit så långt som man kunde och finalen väntade på oss. Motståndet var bekant från förr, nämligen Mattlidens gymnasium. Efter förlusten i gruppspelet visste vi hurudant motstånd som väntade oss och vi gjorde vårt bästa då vi gick in på spelplanen. Blod och svett sköljde över planen medan vi spelade, men än en gång lyckades Mattliden besegra oss och vi förlorade finalen. Men bittra var vi inte, utan tvärtom rätt så nöjda då vi hade silvermedaljerna hängande runt våra halsar. Stämningen var på topp och muntra, men trötta, killar åkte sedan hem tillbaka på eftermiddagen med samma buss.

Saldot för turneringen var att vi fick spela mest matcher av alla lag, och vi lyckades knipa andraplatsen i skolhandbollsturneringen 2014-2015. Vi hade utmärkt samarbete på planen även om många av oss inte hade spelat tillsammans förr. Gott tränararbete, bra samspel och ordentlig vilja var receptet som gjorde GGs till det näst bästa handbollslaget i Finland!

Text: Zacharias Qvist

Foto: Sam Kihlstedt (medaljörerna), Henrik Nyman (matchen mot Borgå Gymnasium)

Mer bilder i skolans bildarkiv.

handis-pojkar-2

ggs 2d vit