Några dagar i S:t Petersburg

Studerande som läser ryska och bildkonst gjorde en gemensam studieresa till S:t Petersburg i oktober. Trots lite strul med kyrilliska alfabetet blev exkursionen lyckad.


På eftermiddagen den 24.10 riktade 21 ivriga och förväntansfulla studeranden sin färd mot perrong 9 på järnvägsstationen i Helsingfors där tåget till St Petersburg väntade på dem. Klockan 16.00 bar det av och eleverna, tillsammans med bildkonstlärare Johanna Stenman och engelska/ryskalärare Monica Hill, satte sig tillrätta i vagnen och bredde ut sina matförråd för den tre och en halv timme långa resan.


Vi anlände till St Petersburg så pass sent att vi bara hann på en gemensam middag den första kvällen. Ryskaeleverna hade försökt lära oss konststuderande en snabbkurs i det kyrilliska alfabetet i tåget, men flera av oss upplevde en liten kulturchock då vi inte förstod vad restaurangerna och butikerna hette eller vad det stod på vägskyltarna. Detta var en överraskning i alla fall för mig som inte tänkt på det annorlunda alfabetet och språket i förväg. Inte så många i Ryssland kunde engelska heller, så som tur hade vi några elever och en lärare som kunde sköta kommunikationen med lokalbefolkningen.

För att se lite av staden; den här gången i dagsljus eftersom det redan blivit mörkt då vi anlände kvällen innan;  promenerade vi på torsdagsmorgonen till Eremitaget. Vi kom fram till det majestätiska torget utanför Vinterpalatset och beundrades över den vackra turkost utsmyckade byggnaden. Museét var enormt och vi fick höra att det skulle ta drygt tre månader att gå igenom hela utställningen om man skulle se på varje konstverk i tre sekunder. Vi fick professionell guidning av “konstallvetande” Johanna och fick alltså tiden att gå väldigt snabbt då vi gick omkring på Eremitaget. Vi hamnade dessutom lämna den nyare delen till fredagen för att hinna se så mycket som möjligt. Under resan besökte vi även det Zoologiska museét där konststuderandena tecknade av de uppstoppade djuren medan ryskastuderandena utforskade staden.

Senare på torsdagseftermiddagen besökte vi Uppståndelsekyrkan med de färggranna kupolerna och åkte på en båttur på Nevafloden. Ett antal lokalbor fick nog sig ett gott skratt då vi gled fram på kanalen, eftersom en del av eleverna var fast beslutna att sitta ute trots det kyliga och blåsiga vädret.

Fredagens höjdpunkt var baletten “Springbrunnen i Bachtjisaraj” på Mariinskijteatern. Fastän handlingen kanske for mer eller mindre förbi för de flesta, var själva lokalen med sina utsmyckade och polerade balkonger ett konstverk värt att se. Tillsammans klättrade vi även upp på Isakskyrkans tak där vi såg staden från ett helt nytt perspektiv. De från markytan så polerade och snygga byggnaderna visade sina smutsiga och polerade tak och gav en tankeställare åt flera elever. Förstås var utsikten fin, men allt som verkar perfekt kanske ändå har en sämre sida - det beror bara på från vilken vinkel man låter sig se på saker.

Här finns fler bilder från S:t Petersburg.  

ggs 2d vit