MEP Baltic Sea Region i Riga 2016

Skriven den 14 april 2016.

För några veckor sedan skrev Sofia Blomqvist och Sofia Rönnqvist om sina erfarenheter av att delta i den nationella sessionen av Model European Parliament. Sylvia Niemi-Kaija och Lucas Hasselblatt, som också deltog i den sessionen, har nu kommit tillbaka från Östersjö-sessionen i Riga och här kan du läsa deras resedagbok!

29.3 2016
Vi flög iväg till Riga lite efter klockan två för att delta i Model European Parliament Baltic Sea Region tillsammans med tre andra studerande från Kauniaisten lukio och Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu. Resan tog ungefär 70 min och vi kom snabbt fram till hotellet där vi fick pizza och började bekanta oss med de övriga delegationerna från Sverige, Danmark, Norge, Lettland, Tyskland, Österrike och Belgien. Vi kände oss väl förberedda inför MEP tack vare vår nationella session tidigare i mars och såg emot fram att komma igång med arbetet!

30.3 2016
Onsdagen inleddes med en öppningsceremoni. Nu hade sessionen börjat ordentligt! Efter öppningen promenerade vi till English Grammar School i Riga där vi hade teambuilding och vi lärde känna våra egna kommittéer, alltså de vi skulle arbeta med under de följande dagarna. Efter det jobbade vi i tre timmar med våra resolutioner. Resolutionerna är det som ska läsas upp och debatteras under General Assembly (plenum), vilket följs av en röstning om resolutionen ska godkännas. En godkänd resolution skickas vidare till Europeiska Unionen. Efter kommittéarbetet tog alla delegater taxi till en restaurang för att äta en väldigt billig, men fantastiskt god buffé.

31.3 2016
Torsdagen gick mest åt till fortsatt jobb med resolutionerna. Det var ganska svårt att få dem färdigt skrivna i tid, men alla kommittéer klarade ändå av det och klockan fyra var vi klara! Då gick alla för att äta antingen på samma ställe som på onsdagen eller på en valfri plats och på kvällen hade vi gemensamt program.

1.4.
För fredagen fick vi en lite längre sovmorgon, vilket var skönt eftersom arbetet under de tidigare dagarna hade varit allt förutom lätt. Vi promenerade till nationalbiblioteket som tidigare, men samlades nu i delegationerna istället för kommittéerna, dvs. alla samlades med de från sitt eget land. Vi diskuterade igenom de färdigt skrivna resolutionerna, och sedan var det dags för lobbning med alla andra delegater då vi kunde föreslå ändringar till andras eller vår egen resolution.

Senare hade vi en guidning i Lettlands parlament där vi fick se plenisalen och andra fina rum. Efter besöket hade vi fritid, då några av oss for tillbaka till hotellet för att skriva tal för lördagens plenum, medan andra gick omkring i gamla stan. Senare hade vi middag med den finska delegationen, vilket var roligt med lite omväxling då man äntligen kunde tala finska.

2.4.
Nu var det äntligen dags för General Assembly (GA). Alla var nervösa och panikläste på sitt ämne i sista minuten! Debatterna kring alla fem resolutioner visade sig vara väldigt olika eftersom resolutionerna handlade om allt från flyktingar, terrorism, golbal uppvärming, EU-skeptisism och kvinnors rättigheter. Tre av dessa resolutioner godkändes.

Efter GA hade vi middag tillsammans för sista gången, vilket kändes lite konstigt. Snart skulle vi säga adjö till alla dessa människor från så många olika europeiska länder, de som vi jobbat flitigt tillsammans med.

3.4.
Vi var utmattade efter den intensiva veckan och väldigt tacksamma över att få en sovmorgon. Vi hade inget program för söndagen, så vi packade och sade adjö till dem som inte ännu farit hem. Vi tog en taxi till flygfältet (som kostade bara 4,60 €!) och före vi visste av det, var vi tillbaka i Finland.

Bakom oss hade vi en upplevelse vi aldrig kommer att glömma. Vi hade fått träffa så många nya människor och uppleva flera olika kulturer i ett. Kort sagt kan man säga att MEP Baltic Sea Region 2016 var en väldigt givande och lyckad upplevelse!

Text: Sylvia Niemi-Kaija och Lucas Hasselblatt
Foto: Sarah Mattila

Bilder också i skolans bildarkiv.

Mer om Gymnasiet Grankulla samskola

Vår värdegrund, verksamhetsidé och vision

Vår värdegrund, verksamhetsidé och vision

Vår värdegrund speglas konkret i skolvardagen. Vi vill hitta glädjen i att lära sig tillsammans, och fokuserar på engagemang, nyfikenhet och kontinuerligt lärande hos personal och studerande.
Skolmiljön

Skolmiljön

Vi har en digital, kreativ, flexibel, inspirerande och trygg studiemiljö där vi skapar ett målmedvetet, konstruktivt och handledande klimat.
Engagemang och aktiviteter

Engagemang och aktiviteter

Vi uppmanar våra studerande att aktivt påverka. Studentkårens styrelse styrelse är språkrör och planerar evenemang som förgyller vardagen, tutorerna hjälper nybörjare under höstterminen.
Samarbetsprojekt och studieresor

Samarbetsprojekt och studieresor

Våra första årets studerande åker på lägerskola tillsammans med sina mentorer, tutorer, studiehandledare, speciallärare och studerandevårdspersonalen. Övriga studieresor görs bland annat Lappland och Cern i Schweiz.
Nätverk och samarbeten

Nätverk och samarbeten

Vi har ett stort samarbetsnätverk med aktörer både inom och utanför landets gränser, så som högskolor, stiftelser och andra gymnasier.
Historia

Historia

Skolan grundades år 1907 och fungerar ny som Grankullas kommunala gymnasium.
GGs deltar i Modern European Parliament (MEP)

GGs deltar i Modern European Parliament (MEP)

GGs är en av fem skolor i Finland som deltar i Modern European Parliament, ett simulerat ungdomsparlament för 15–19-åringar.