Maraton nästa mål för Pekka Hyysalo

Efter ett skönt sportlov fick GGS äran att bjuda in och välkomna en inspirerande föreläsare. Pekka Hyysalo, före detta freestyle skidåkare, höll en minnesvärd och enastående veckosamling för oss där han berättade om sin olycka och hur han lyckats komma fram dit han är idag trots motgångarna.

Pekka var med om en allvarlig skidolycka i april 2010 på Ylläs, där han fick en svår hjärnskada. Olyckan ledde till att han låg i koma i 17 dagar och efter att han åter vaknade, så hade han mist både sin talförmåga och sitt närminne samt blivit förlamad. Det var inte en lätt process för den 18-årige Hyysalo att repa sig, men redan efter 6 månader av hård och kämpig rehabilitering lyckades han gå utan stöd. Pekka hade trotsat alla odds som läkarna givit honom. Bara 11 månader efter olyckan återvände Pekka till skidbacken.


Vi i mediegruppen fick chansen att intervjua Pekka efter föreläsningen:

Hurdan attityd behöver man i livet?

  • Såklart positiv, eller nåja, man klarar sig nog säkert med flera olika sorters attityder, men för att saker ska kännas roliga eller bra så krävs det definitivt en positiv attityd.

Vilka saker kändes svåra när du var yngre?

  • I skolan var det svårt att hitta motivation. Skidning var en stor del av mitt liv som tog mycket tid och det var svårt att kombinera det med skolgången då jag ännu bodde i Åbo. Efter att jag flyttade till Ruka blev det lättare, men skolan krävde ändå mycket arbete.

Hurdana saker ger dig glädje just nu?

  • Nu är det jobbet som gör mig glad. Jag får jobba med så fina saker och träffa alla er som jag kommer och talar till. Såklart också att göra framsteg, speciellt i rehabiliteringen. Jag tycker fortfarande om att bli bättre på saker, och jag har ju nog kommit ganska långt redan.

Har någon annan sport blivit viktig för dig?

  • Rehabiliteringen är väldigt fysiskt krävande, så den tar ganska mycket av min energi men jag försöker också lära mig att springa på nytt, så att jag skulle klara av en maraton.

Har du några förebilder?

  • Barndomens skididoler är fortfarande viktiga, men nuförtiden ser jag även upp till flera professionella talare. Ett exempel är Simon Sinek och bland skidåkare min goda vän Jon Olsson.

Du berättade om en viss vecka efter olyckan som var speciellt tung, varifrån fick du motivationen att orka?

  • Den kom nog helt från inuti mig själv. Inte några yttre faktorer.

Ditt nästa mål är att springa en maraton, vad annat väntar?

  • Det finns mycket. Maratonen är inte ens det nästa på listan, utan den är nästa stora målet. Här emellan har jag även många små mål, som till exempel just nu att få en riktigt bra lunch!

    DSC 0015  DSC 0014

Nuförtiden håller Pekka Hyysalo på med föreläsningar samt sitt FightBack projekt som han grundat 2013. FightBack handlar om hopp, positivitet och viljestyrka i alla olika livssituationer. Syftet med organisationen är att både driva Pekka själv och samtidigt motivera andra som befinner sig i liknande svåra situationer.


Vi i GGS vill ge ett stort tack till Pekka som kom och talade för oss! Det var en mycket givande föreläsning som säkert alla lyssnare kunde få en ökad motivations boost ut av.

Text och bild: Liina-Lotta Schulman

ggs 2d vit