Lapplandskursen 2015

Lapplands resan var en rolig och utmattande exkursion. Lappland är ju redan en skönhet i sig, men vi hade dessutom tur med vädret, vilket i sin tur gav oss ett ännu finare Lappland. Uppe på bergen såg man över dalarna och sjöarna och solen lyste i passlig mängd under alla de fem dagar vi var där. Efter denhär veckan fortstod man att vandring inte alls är så lätt som man kan tro att det är då man tänker på att vandring egentligen bara går ut på att man går. Vandring är “serious sh**” kan man säga. Det var tungt att gå upp för bergen med rinkan på ryggen och många kilometrar och dagar bakom sig.

lappland 2

Lapplandsresan var även ett ypperligt tillfälle att lära känna de andra eleverna från tvåan. För oss som varit ett år på utbyte var det extra kul att komma in i tvåans gäng så att säga. Under denhär resan var det ju inte heller bara vandring som gällde. Vi fick även testa på paddling (också extrem kvällspaddling på fritiden), cykling, tältning ute i vilda lappskogen, användning av trangian och några vågade sig t.o.m. på ett dopp i det blå. Under kvällarna grillades det marshmellows eller så gjorde vi något annat tillsammans. Och just det, en kväll såg vi norrsken, det får man inte glömma.

lappland 3

Vi startade måndagen den 31 augusti klockan 7. Det tog sina 15 timmar i buss för att komma fram till Äkäslompolo. Med musik och några pauser gick ändå bussresan bra. Vi stannade vid Torne älv, där vi kunde se Sverige på andra sidan. När vi kom fram var det redan mörkt. God mat serverades i en av de tre husen som fanns.

På den egentliga första dagen som var en tisdag for vi iväg på vår första vandring. Vi var indelade i två grupper: ena gruppen vandrade först och paddlade eller cyklade sedan medan den andra gruppen gjorde på motsatta sätt. En skön dag som alla nog var nöjda med. Redan då visade det sig att Lappland är mer än jag hade förväntat mig. Den tystanden som finns där är något otroligt fin. Man blir alldeles fridfull från topp till tå. Skog så långt ögat kan nå och det är på något sätt en skön känsla då man vet att det enda som finns är skog. Inga asfalterade stora vägar och inga bilar. På kvällen fick man om man ville åka ut och paddla. Sjön var spegelblank och kvällssolen lyste.

lappland 4

Den andra dagen var det i sin tur en kort runda på det lokala naturmuseet. Efter det for vi iväg på den dagens vandring. Vi gick upp på berg och delades igen upp i olika grupper. Vi vandrade genom skogar, upp för berg och ner för berg. Denhär dagen fick vi första gången förbereda maten på trangian. När vi hade ätit gick vi tillbaka till bussen. Det var en lång dag med vandring, och jag tror att alla efter den dagen kände en svag trötthet smyga sig i benen. Denhär kvällen kunde man bada bastu och paddla ut till sjön om man ville. Några av oss kom på super idén att fara ut och paddla i det området som hade mest ström. Det kan inte kallas för något annat än “extrem paddling”, det vi var med om. Vi var sju personer som delade på två kajaker. Den ena kajaken sjönk nästan och fylldes med så mycket vatten att vi alla bokstavligen satt i 50 cm vatten vilket inte var så hemskt varmt och skönt. Dessutom var forsen så stark att man inte kunde styra kajakerna på något som helst sätt, vi höll bara fingrarna i kors att ingen skulle bli stucken i öga eller mage av en ut stickande pinne. Den andra kajaken hade väl ganska liknande problem, de lyckades t.o.m välta med hela kajaken. Men trots att det kan låta lite väl vilt, var det sjukt roligt.

lappland 5

Den tredje dagen var en lång dag kan man lugnt säga. Denhär dagen gick ut på den långa vandringen. Vi gick med rinkorna på och det gick alldeles bra, även om det var tungt. Vi vandrade och vandrade och nådde mot kvällshållet vårt mål. Tälten satts upp och vi träffade alla de som redan hade tältat en natt ute i det vilda. Jag rekommenderar varmt att investera på ett s.k “ 2 sekund” tält, ett tält som man kastar som en frisbee och som sedan landar alldeles uppsatt efter bara 2 sekunder. Efter en lång dag är det ganska skönt att bara få det uppsatt på det sättet, och man behöver inte få några svaga nervsammanbrott. Kvällen var mysig framför öppen brasa. Vi grillade marshmellows och korv.

lappland 6

Efter en ganska kall natt i tälten, startade vi på den fjärde och sista dagen tillbaka mot lägerhusen. Vi vandrade och vi klarade det. Tungt var det och inte en endaste en kan säga att man inte skulle ha varit utmattad då vi kom fram. Det blev skön bastu, mat och så väntade endast en lång bussresa. Hela natten satt vi i buss och nästa morgon kom vi fram till kära Grankulla.

lappland 7

En super vecka med många roliga stunder. Jag rekommenderar verkligen denna exkursion till Lappland. So be smart och välj den till nästa år!

Text: Nadia Korkman

Foto: Malin Hasselblatt och Emma Jönsson

Mer bilder i skolans bildarkiv.

lappland 8
ggs 2d vit