Lärorika dagar i S:t Petersburg

Årets studieresa till S:t Petersburg erbjöd 36 studerande möjlighet att inspireras av stadens fina konstskatter. Läs mer i Ines text. 

En onsdagseftermiddag i oktober stiger vi på tåget i Helsingfors för att resa till St. Petersburg. Vi passerar gränsen, följd av Viborg och efter det dröjer det inte länge förrän 36 förväntansfulla och smått förvirrade studerande tillsammans med aningen vanare Johanna och Marina, ska komma underfund med den främmande stadens trafik i under jorden. 

Att följande dag för första gången få se staden i dagsljus ger en ny och desto klarare bild av St. Petersburgs konstnärliga arkitektur och historiska byggnader. Vi vandrar en bit längs med huvudgatan Nevskij Prospekt och vänder av för att gå till Palatstorget, där vi ska besöka det kända konstmuséet Eremitaget, beläget inne i Vinterpalatset. De vackra konstverken, i en kombination med Vinterpalatsets eleganta och ståtliga insida, ger oss en storslagen upplevelse, som öppnar upp stadens konstnärliga kultur och historia för oss. 

DSC 0163              IMG 1794 1

Under de närmaste dagarna då vi promenerar omkring, får vi betrakta såväl stadens estetiska yttre, som de ställen där Sovjettidens spår och intryck ännu inte avtagit. Vi ser på den imponerande baletten i fyra akter, Svansjön, på Mikhailovsky teatern. Vi besöker kyrkor som Uppståndelsekyrkan, Isakskatedralen och Sankta Katarina kyrka och får både förundras och inspireras av de hisnande takmålningarna i olika stilar. På ryska museet har vi både möjlighet att uppskatta rysk konst och historiska föremål och i Eremitagets andra byggnad går vi omkring och beundrar verk, som i sin moderna och mer abstrakta stil, ger variation från den mängd klassisk konst som gjort intryck på oss under resan i St. Petersburg. Inne på det Zoologiska museet ser vi oss omkring, iakttar så mycket vi kan av samlingen på 17 miljoner arter och beundrar den berömda mammuten från Sibirien. 

Utöver att bara se och analysera konst, får vi även själva uttrycka vår konstnärlighet med skissblock och penna, för att allt det oändliga som kan tänkas inspirera, får sparas i form av våra egna tolkningar i blocket. Resan till St. Petersburg var en fantastisk och lärorik upplevelse. Staden fascinerade mig på ett sätt utöver det vanliga med den annorlunda kulturen och de vackra vyerna. Och då vi går längs med kullerstensgatorna, omringade av stadens liv och de stilenliga byggnaderna, tycker jag mig se hur det klara ljus, som uppstår då solens strålar träffar kupolerna av guld återspeglas i våra ögon. 

Text: Ines Hämäläinen

ggs 2d vit