Lägerskola på Högsand

lagerskola

På måndag eftermiddag åkte alla ettor, deras grupphandledare, kuratorn och tutorerna med buss till Högsand i Hangö för att gå på lägerskola. Målet med lägerskolan var för klasserna och hela årskursen att spendera mer tid med varandra och på så vis också lära känna varandra bättre. Bussresan tog ca en och en halv timme och då vi anlände till Hangö var alla ivriga att skåda lägerområdet där vi skulle övernatta under kommande natt.

 lagerskola1Området var dels omgivet av skog och det låg precis vid stranden, vilket var perfekt med tanke på aktivitetsmöjligheterna. Lägerområdet var hyfsat stort och omfattande och inom lägerområdet fanns bland annat en grillstuga, en bollhall och en fotbollsplan. Vi bodde klassvis i fyra olika stugor där vi var indelade i rum på fyra. Stugorna var små och mysiga men ändå väldigt behändiga. Varje stuga hade ett kök och ett vardagsrum, där alla spenderade största delen av sin fritid. På plats fanns det också ett allmänt kök i en separat byggnad där alla samlades inför måltiderna. Lägerområdet upplevdes av eleverna som ett väldigt behändigt och bra ställe att övernatta på och alla var väldigt lättade över att ingen behövde sova i tält.

Inför eftermiddagen och kvällen hade tutorerna planerat program för eleverna. Varje klass hade ca tre tutorer, som alltid samlade ihop eleverna då det var dags för program. Efter ungefär en timmes fritid och mat samlades klasserna ihop inför lekar som tutorerna anordnade. Lekarna bestod i huvudsak av olika typers namnlekar och samarbetsövningar där man strävade efter att alla skulle lära sig namnen på varandra inom klassen. Detta var ett roligt sätt att lära känna varandra på och efter lekarna visste man namnen på de flesta och alla var allmänt på bättre humör.

lagerskola2Efter ytterligare ett par timmars fritid var det dags för program igen. Före vi började blev alla varnade om att risken att bli våt existerade. Alla samlades vid stranden där vädret var väldigt kallt och det blåste mycket, så alla frös vid det här läget. Vi indelades i två grupper och vi skulle utföra två olika stationer. Vi skulle bland annat utföra en stafett som gick ut på att spurta upp för en backe, springa tio varv runt en käpp, springa tillbaka ner och lämna över till nästa. Annat vi gjorde var att lyfta vattenhinkar över varandras huvuden i ett led i försök att fylla vattenhinken längst fram. Lekarna vi hade var roliga och egendomliga och alla verkade ha det väldigt roligt även fast man frös så mycket och blev väldigt blöt. Samhörighetskänslan och solidariteten inom gruppen förstärktes verkligen mer och mer för varje timme som gick.

 

 

 

lagerskola3På kvällen var det inget särskilt program, vilket vissa tyckte skulle ha satt bra till, medan andra tyckte det var ett bra tillfälle att bara ta det lugnt och umgås med andra. Det var ingen stuga där det var elever bara från en klass utan alla var lite vart som helst, vilket var bra på grund av att man hade möjligheten att umgås med nya människor och allmänt socialisera sig i grupp. Ingen behövde känna sig ensam, utan alla hade någon att vara med och alla lärde sig någon bättre än förr. Det hade varit en lyckad första dag och i slutet av dagen var nog de flesta väldigt utmattade och redo att sova.

 

 

 

 

 

lagerskola4På tisdag morgon åt alla frukost, varefter det var åter igen dags för program. Den här gången blandades klasserna om och hela årskursen hade program tillsammans, vilket kändes roligt av den orsaken att man fick spendera tid med hela årskursen och inte bara sin klass. Vi hade lekar i bollhallen och sedan ute. "Capter the Flag" verkade vara en klar favorit hos eleverna då man fick springa och röra på sig i försök att ta åt sig andra lagets flagga. Efter lekarna var det dags för glass och saft i cafeterian varefter alla packade ihop sina saker och gjorde det snyggt i stugorna i förberedelse att åka hem.

 

I bussen kände alla sig trötta men dock också väldigt belåtna över en bra och rolig lägerskola där hela årskursen lärt känna varandra bättre och stärkt samhörighetskänslan mellan varandra. Jag antar att alla efter lägerskolan hade en bättre känsla och tryggare uppfattning om årskursen och de kommande åren. Allt som allt hade det varit en lyckad lägerskola som vi lämnade med bra minnen och en positiv attityd inför det kommande skolåret.

Text: Emma Stenius

Foto: Monica Granholm

Mer bilder i skolans bildarkiv

lagerskola5

ggs 2d vit