Lägerskola i Högsand för åk 1

Måndagen den 17 augusti hade vi ettor först en vanlig skoldag. När skoldagen var slut klockan 14.30 var det dags för avfärd till Högsand i Hangö för att vara på lägerskola. Bussresan tog ungefär en och en halv timme. När vi till slut kom fram till lägerområdet fick vi genast veta vilka vi skulle dela rum med, alla klasser sov i olika hus. Vi var alla förväntansfulla över vad som skulle hända under det kommande dygnet. Innan dagens program skulle börja, gick vi runt och utforskade området.

Området är stort, det finns många stugor och varje stuga har ett eget kök och vardagsrum där många umgicks då vi hade fritid. Det finns även ett hus med en matsal där vi åt och mellan husen finns en fotbollsplan. Elevernas favoritplats var nog ändå stranden där vi spenderade mest utav fritiden på. Stranden var nog mest uppskattad, säkert på grund av det fina vädret som vi hade med oss under hela lägerskolan.
hogsand 1

Efter att vi hade ätit middag började lägrets första program vilket var lekar som tutorerna hade förberett. Varje klass hade tre tutorer och vi lekte klassvis. Lekarna bestod mest av olika namnlekar och samarbetsövningar. Målet med lekarna var att lära sig sina klasskamraters namn och det uppskattades av eleverna. Efter namnlekarna blev vi uppmanade att byta till kläder som fick bli blöta. Vi skulle leka två lekar, den första leken gick ut på att springa upp för en backe vid stranden med en hjälm på huvudet. Uppe på backen fanns det en pinne som man skulle snurra runt 10 varv. Efter det skulle man springa ner för backen och lämna över till nästa. Man fick ett gott skratt när man såg hur andra utförde leken och blev snurriga och föll mitt i backen.

Den andra leken var en samarbetsövning där man skulle stå i en kö och den som stod först i kön skulle springa sist i kön och fylla en papperstallrik med vatten. Uppgiften var att förflytta tallriken från den sista i kön till den första. Reglerna var enkla. Tallriken skulle hela tiden vara ovanför huvudet och man fick inte titta bakåt. Efter en stund tog tålamodet hos eleverna slut och alla sprang ut i vattnet och simmade med kläderna på.
hogsand 2

Senare under kvällen hade vi mest fritid. Vi började med att grilla korv och sedan gick vi runt på lägergården och umgicks med varandra. Dagen avslutades med att nästan alla satt tillsammans och spelade olika kortspel och umgicks med varandra.

På morgonen vaknade vi runt 8-tiden för att gå och äta morgonmål. Efter att alla hade ätit samlades vi på den stora fotbollsplanen för att få information om nästa aktivitet som skulle göras. Vi skulle leka en lek som heter flaggleken. Först delades alla in i två lag, och leken gick ut på att båda lagen skulle gömma en flagga någonstans i närheten, och lagen skulle försöka hitta varandras flaggor. Om man blev fasttagen av det andra laget medan man var på deras sida flaggan, hamnade man i motståndarlagets fängelse och måste vänta tills någon från ens eget lag kom och räddade en genom att röra ens hand. När ena laget hittat flaggan och tagit över den till sin sida var leken avslutad.

Efter leken hade vi fritid och då gick nästan alla och simmade eftersom vädret var bra och det var varmt ute. Vi hade också som uppgift under den lediga tid vi hade, att packa våra saker och städa rummen vi bodde i. Lägret avslutades med glass och saft, och efter det började färden hemåt igen.

Syftet med lägret var nog att alla skulle lära känna varandra bättre och det tyckte vi att lyckades. Alla lärde känna varandra lite bättre och man skapade en bra relation med sin egen klass.

Text: Matilda Ohvo och Wilma Norrena

Foto: Henrik Nyman och Malin Teir. Mer bilder i skolans bildarkiv.
hogsand 4

ggs 2d vit