Konstresa till St Petersburg

I början av september åkte vi med bildkonstgruppen KO4 till St Petersburg i Ryssland. Vi åkte dit för att bekanta oss med konsten, arkitekturen och landets historia. Tågresan tog cirka 3,5 timmar och under den tittade vi mest på serier från Netflix. Framme i St Petersburg fick vi bekanta oss med många olika muséer, palats, kyrkor och restauranger.

Muséer och palats
Vi besökte tre olika museer, Eremitaget, Naturhistoriska museet och Jusupovs palats. Jusupovs palats var den ryska medelrika familjen Jusupovs hem. I detta hus mördades även den kända mystikern Grigorji Rasputin. Palatset var väldigt fint och hade underbar interiör.Eremitaget, vinterpalatset, var tsarfamiljens palats. Idag är det ett av de världens största konstmuseer. Där fanns konst från många olika håll. Gammalt och nytt, allt från Leonardo da Vinci till Monet och Matisse. Dessutom såg vi baletten Svansjön i palatsets egna teater. Det finns så mycket att se i Eremitaget att det är omöjligt att se allt under en dag!Sist men inte minst besökte vi det naturhistoriska museet som verkligen var en upplevelse. Där fanns massor av olika slags djur och organismer. Där skulle vi hämta inspiration och skissa blyerts och tuschteckningar av det som vi såg och var intresserade av.

Mat och måltider
Den första måltiden tillsammans med hela gruppen åt vi genast när vi kommit fram till St Petersburg. Vi var på väg till en restaurang som vår hotellreceptionist rekommenderade åt oss, men på vägen dit såg vi en restaurang som hette The Idiot och bestämde oss för att istället gå dit.

Stället var väldigt mysig, litet med få rum och några bord per rum och rödbruna väggar med gul belysning. Med maten fick man olika slags bröd med smör och många åt pelmener.
Fredag kväll åt vi på en azerbadjansk restaurang. Vi beställde gemensamma förrätter som bestod av olika sorters ostar, kycklingringar, grönsaker, spenat-ost paj och bröd. När vi ungefär efter en timme ätit förrätten frågade vi efter matlistorna för att beställa huvudrätten. Det tog en halv timme tills vi fick listorna. Efter alla hade beställt, tog det åtminstone en timme tills de första hade fått mat. De andra fick vänta en timme till. Vi spenderade nästan fyra timmar i restaurangen. Maten var god, men man blev väldigt frustrerad på tiden man måste vänta.Välputsade fasader
Meningen med hela resan var allstå att vi skulle få bekanta oss med den ryska konsten och arkitekturen. Förutom att vi besökte museer, fick vi se den staden Sant Petersburg genom en båttur på Nevafloden och höra om Rysslands historia.

Arkitekturen i Ryssland är väldigt vacker, men det mesta är bara en fasad. Det finns en stor skillnad mellan husens framsida, som är utsmyckad och prydlig, medan baksidan är mera förfallen. Uteliggare och tiggare syns inte i gatubilden, även om man vet att de existerar. Vi var alla väldigt positivt överraskade över den billiga maten, medan det egentligen reflekterar över att lönen är lägre i Ryssland än i Finland. Vi lärde oss några ryska ord som t.ex. “spasiba”, som betyder Tack. Vi lärde oss också att välfärden i Ryssland är väldigt ojämnt fördelad och att tsaren hade en mycket stor makt förr i tiden.

Hela resan var väldigt lyckad och vädret var också fint vilket bidrog till den goda stämningen.


Text: Alexandra Hintze, Saga Lindman, Vilma Toivonen, Caroline Törrönen
Foto: Alexandra Hintze, Vilma Toivonen, Johanna Stenman
ggs 2d vit