Kenya - ett geografiskt projekt

I början av januari i vinterkylan åkte nio ungdomar från GGs och nio ungdomar från Kauniaisten lukio ut på ett oförglömligt äventyr till Kenya. Med oss hade vi GGs:s geografilärare Evi Kärpijoki och Kauniaisten lukios geografilärare Jarmo Kankkunen. Hela föregående höst och vår hade vi ungdomar och lärare gjort vad vi kunnat för att få ekonomiskt understöd för resan. Med hjälp av olika stipendier och insamlingar fick vi tillräckligt med understöd för att göra resan betydligt billigare för varje medresande. När vi sedan steg på planet till Kenya började det en och halv vecka långa äventyret på en helt annan kontinent.

kenya3

Väl på andra sidan Medelhavet och Egyptens öknar fick vi pröva på hur det var att vara en vanlig Kenyansk tonåring då vi besökte Canon Kituri Secondary School. Att anpassa sig till den annorlunda kulturen och sättet att bemöta lärare var inte lätt och alla fick göra sitt yttersta för att passa in. Dock var det ingen där som märkte att vi skulle ha betett oss annorlunda då all uppmärksamhet vändes till de 20 människorna från fjärran landet Finland. Att vara på besök till skolan var en ögonöppnare för såväl för oss från Finland som den Kenyanska skolan då vi berättade om livet i Finland.

kenya4

Före resan fick en av studerande idén om att sprida innebandy till Kenya. I Kenya har man förmodligen aldrig spelat innebandy och det skulle vara kul att vara en av dem som introducerar en sportgren till ett land. Via Finlands innebandyförbund fick vi ca. 20 stycken innebandyklubbor, många bollar och en innebandykass att transportera allting i. Vi introducerade innebandyn till eleverna genom att först berätta lite allmän fakta om sporten och några grundläggande regler. Efter introduktionen gick vi till spelplanen där vi först visade exempel på hur man spelar en match. Så småningom bytte vi platser med elever och lärare så att det till slut endast var ivriga lokala på planen. De flesta eleverna lärde sig spelets idé mycket snabbt och det var tydligt att alla hade roligt. Alla fördomar mot sporten försvann när de själva fick spela. De ansåg också att de i framtiden kommer att spela innebandy i skolan. Läs mer om besöket till Canon Kituri i skolans blogg.

kenya5

Men vi besökte inte bara Canon Kituri Secondary School utan var även på en safari och besökte t.ex. rosodlingar och en stratovulkan. På safari fick vi en inblick i det väldigt annorlunda djurlivet i Kenya, från safaribussen såg många för första gången en livs levande elefant, giraff och lejon. Fast kursen i första hand var en geografikurs fick vi nog även uppleva mångfald av ekosystem, mångfald av arter och mångfald inom arterna. På vandring runt stratovulkanen var det dessutom tre musketörer som bekantade sig med den Svarta Mamban som hör till de giftigaste ormarna i världen. Läs mer om Mamban i skolans blogg. Läs också om bilresan från Canon Kituri till Nairobi i skolans blogg.

kenya6

Den största upplevelsen var nog ändå besöket till Kibera, en av de största slummarna i Afrika. 18 ungdomar som aldrig satt sin fot i en slum fick möjligheten att besöka Kibera-slummen och Drug Fighters School i slummen. Drug Fighters School jobbar med barn som inte har möjlighet till skolgång och barn som inte kan bo hemma på grund av t.ex. föräldrarnas alkohol- eller drogmissbruk. Drug Fighters School ger alltså dessa barn en möjlighet att gå i skolan och ett ställe att bo på.

kenya7

GGs har länge stött denna skola och Jarmo och Evi som varit till skolan förr fastställde att skolans utrymmen och uppbyggnad utvecklats sen de senast varit där. Efter detta besök var bussresan hem till forskningsstationen där vi bodde alldeles tyst. Bussen som annars var fylld med sång och glada och livliga ungdomar var nu fylld med häpna, psyksikt utmattade och mållösa ungdomar. Läs mer om besöket till Kibera i skolans blogg.

kenya8

När planet sedan landade hemma i Finland var nog alla ledsna att detta lärorika äventyr tagit slut. Fast alla var trötta och glada över att vara hemma igen var nog alla ense om att tiden gått alldeles för snabbt och att denna resa var om inte den bästa så bland de bästa de gjort i sina liv. Resan var en perfekt blandning av undervisning i olika kulturer, undervisning om geografi och oförglömliga upplevelser. Så de som ännu har en möjlighet att välja kursen Kenya - ett geografiskt projekt så rekommenderar hela Kenya 2016 gruppen den varmt för er!

Text: Jonathan Ray och Joakim Kiuru
Foto: Evi Kärpijoki
Mer bilder i skolans bildarkiv
ggs 2d vit