HÄNDELSERIK FÖRSTA PERIOD!

Första perioden är avslutad och vi blickar tillbaka på händelserika veckor samtidigt som skolvardagen går vidare i period 2. Läsåret inleddes med närstudier och sällan har studerande varit så tacksamma över att få gå till skolan. Glädjen över att ses brukar vara stor efter ett sommarlov, men nu fanns det en ny känsla av uppskattning efter vårens distansstudier.  


 

Nytt läsår och ny rektor

Skolstarten förde med sig många glädjeämnen. Det största som hänt är nog att skolan har fått en ny rektor! Harriet Lassus-Utriainen är numera Haje med alla och har kommit in i gemenskapen med både studerande, lärare och personal. Med de här orden hälsade Haje välkomna vid skolstart: 

– Att studera är fantastiskt, att få lära sig nya saker är ett privilegium – ta vara på chansen att samla på er kunskap, erfarenheter, lärdomar och insikter och kom ihåg att ni studerar för er själva, för att nå just era mål. Var glada då ni lyckas, men kom också ihåg att man får misslyckas. Av misslyckanden lär man sig och får bara pröva på nytt.

Förutom ny rektor har vi också andra nya i personalen: Pia Winell vikarierar som studiehandledare hela året och handleder i första hand tvåor och abiturienter. Ida Vainio undervisar engelska som vikarie under hela läsåret och Heidi Strengell undervisar i modersmål och litteratur under de två första perioderna.

4656aee4 3359 48d9 a067 7bfd6f856450

Rektor Haje Lassus-Utriainen till vänster och studiehandledare Pia Winell till höger.
Bild: Petra Bredenberg 


Studentfest

I slutet av augusti backade vi tillbaka lite och gjorde det vi inte kunde göra i våras, nämligen fira våra studenter som dimitterades på distans i våras. Nu kunde vi välkomna alla studenter i skolan och hylla dem med en festlig tillställning. Studenterna höll ett fantastiskt tal som blickade tillbaka på hela skoltiden och den exceptionella våren samtidigt som de också förde fram en hoppfull syn på framtiden. Det var en annorlunda fest med bara studenterna, deras närmaste familj eller vänner och skolans personal närvarande. Det var säkert konstigt för studenterna att se ut över publiken som satt med ansiktsmask och en och annan glädjetår i ögonen. Stämningen på festen höjdes rejält när sången Nu eller aldrig framfördes. Du kan läsa mer om studentfesten i Kaunis Grani här och titta på en massa fina bilder från festen i vårt bildarkiv på flickr här.

Ställ inte in, ställ om! Eftersom lärarna och abiturienterna inte kunde träffas på den traditionella middagen fick vi ta en skål med konfettiregn i skolan i stället.
Bild: Monica Granholm

Lärarna bildade spaljé med pekpinnar när studenterna tågade ut ur skolan efter studentfesten. 
Bild: Monica Granholm


Distansstudier och studentprov

Från 1 september blev det tyvärr stopp för närundervisningen för abiturienternas del. 

– Det var klart att man förstod att det var en säkerhetsåtgärd, då det meddelades att abina skulle studera på distans, säger Jonna Vasara. Men att inte kunna preppa med kompisar och lärare som man hade tänkt, kändes ganska jobbigt. 

Skolans abiturienter tvingades alltså studera på distans två veckor före höstens studentprov och under provperioden. På det här sättet kunde skolan försäkra sig om att ingen skribent missar studentprov pga exponering för smitta.

Repetition av den sociala interaktionens betydelse för den sociala funktionsförmågan fick göras på distans.
Bild: Jonna Vasara

– Det gick ändå bra att sköta både skoluppgifterna och övandet till skrivningarna på distans, även om det var obehagligt välbekant att logga in på Meet varje morgon, berättar Jonna Vasara. Att hålla kontakt med kompisarna genom videosamtal lyckades trots allt bra och tillsammans kunde vi både hjälpa och sporra varandra i studierna.


Gemenskap

Två traditionella evenemang har vi också hunnit med, nämligen introdag och Amazing Race. Våra nya studerande har träffat varandra och sina tutorer på Solvalla en solig eftermiddag för att lära känna varandra. Skolans studerande kommer från hela tio olika grundskolor, så det är viktigt att skapa en gemenskap där alla känner sig hemma och välkomna.  

Våra nya studerande är målmedvetna och har siktet inställt på framtiden. 

Under den första tiden i ny skola betonas samarbete och samvaro. 

Årets introdag för nybörjare blev av förekommen anledning lite annorlunda än normalt. Istället för ett dygn i Högsand blev det en heldag i Solvalla. Solen sken och våra glada nybörjare fick bra koll på varandra under dagen. Wilhelmina Backman, Olivia Österberg och Sofie von Bonsdorff upplevde introdagen så här: 

– Dagen inleddes av Solvallas idrottsstuderande som höll olika samarbetsaktiviteter åt oss. Sedan forstatte tutorerna med fler samarbetslekar bland annat i sjön. Dagen avslutades med korvgrillning. Överlag var dagen lyckad.

Under Amazing Race fick studerande lära känna varandra över årskursgränserna. Tävlingen genomfördes i Grankulla och sammanfattas så här av Sebastian Boman, Oskar Jansson och Lennart Skjäl:

– Vi började i skolans gymnastiksal där teamen för dagen lottades ut. Efter en snabb inforunda fortsatte vi ut i staden och påbörjade uppgifterna som var mångsidiga och krävde hög grad av samarbete. Ett exempel på en uppgift var att bygga ett så högt torn som möjligt av naturliga material som hittades i omgivningen. Rekordtornet blev över fyra meter högt! I stort sett lyckades dagen väl och eleverna verkade uppskatta en lite friare dag.

50436215127 f449eb7f51 o

I bildarkivet på flickr finns foton både från introdagen och Amazing Race. Den mer vardagliga skolgemenskapen kan man följa med på skolans instagram @ggsofficiell.


Välmående skola

Läsårets tyngdpunktsområde är välmående och trygghet. Vi ingår i SFV:s nätverk Den välmående skolan som kommit igång under den första perioden och har också haft virtuellt besök av dreamstern Robson Lindberg som bland annat talade om att våga misslyckas och försöka igen och av Michaela Wiik som talade om sömnens betydelse för välmåendet. För att uppmärksamma allas lika värde och Pride-veckan hissade vi regnbågsflaggan och samlade lärare och personal under #lärareföralla. GGs finns till för alla!

#lärareföralla
Bild: Johan Hagberg

ggs 2d vit