Gammeldansen förenar!

På skolan jobbar vi för att Gamlas dans skall vara en tillställning som svetsar våra andra årets studerande samman inför det sista skolåret. Det ligger mycker förberedelser bakom tillställningen och ungdomarna själva står för merparten av alla arrangemangen. Att Gamlas dans för de flesta räknas som höjdpunkten under gymnasietiden framstår också klart ur Marika Alkulas elevperspektiv på dagen. Den hittar du här!


Vi tvåor vaknade på fredagsmorgonen den 15.2 med spänning i magen. Väckningen var säkert tidig för de flesta eftersom förberedelserna för en av gymnasiets höjdpunkter stod framför oss. Det hade äntligen blivit den dagen då vi istället för vanliga skolkläder skulle få sätta på oss finkläderna som väntat i skåpet så länge. Efter att ha blivit så gott som totalförstörda av abirna dagen innan var det nu vår tur att fixa oss lite extra och fira att vi blivit de äldsta i skolan (i alla fall nästan äldst då många abir ännu kommer att hänga kvar på skolan…).

När jag kom till skolan några minuter efter tolv var allt redan i full gång i flickornas omklädningsrum. På bänkarna och på golven fanns allt från sminkpåsar till byteskläder och på knaggarna hängde skyddspåsarna för klänningarna huller om buller. Ljudnivån i det lilla rummet var hög då alla panikerandes försökte få i ordning både sina egna och alla andras saker. Så småningom fick vi ändå ihop det hela till ett nästan organiserat kaos och eftersom alla fick på sina klänningar och frackar i tid tycker jag att vi fixade det rätt så bra. Trots stressen bakom kulisserna vågar jag för allas del påstå att spänningen byttes till ett leende då vi parvis tågade in för att presentera oss för den applåderande publiken. Efter drygt en månads övning och väntan var det äntligen dags för uppvisningarna. Allt kändes annorlunda med finkläderna på och till och med öppningsdansen, som ganska många redan hunnit tröttna på, kändes rolig när man fick glittra omkring i ordentliga spotlights. Danserna kändes förstås också annorlunda eftersom man nu hade antingen en enorm kjol att hålla reda på eller en mer eller mindre tajt frack att röra sig i. Personligen fick jag i alla fall tänka om stegen då jag redan efter den första dansen lyckats trampa på min klänning fem gånger. Situationen löste sig ändå och de andra danserna gick mycket bättre. Ingens klänning eller frack gick sönder och alla par klarade sig, trots många jobbiga skavsår, igenom danserna utan större problem. Efter tretton traditionella danser avslutade vi med vårt eget nummer som elever från vår årskurs koreograferat. Slutklämmen blev av mängden skratt att döma både publikens och dansarnas favorit - vem gillar liksom inte en ordentlig show med konfetti och allt?


            marika2                sm


När glittret lagt sig och de sista bilderna med långklänningarna och pingvinkostymerna hade tagits fortsatte vi till vår middag och efterfest på Villa Junghans. Det blev en lång “skoldag” för oss och det hade redan blivit mörkt ute då parkeringen tömdes av gästernas bilar. Det hade verkligen varit en dag som vi alla kommer att minnas länge, inte bara på grund av att man sällan får gå omkring sådär finklädd, utan också för att vi som årskurs hade otroligt roligt tillsammans hela vägen från första övningarna till den sista uppvisningen.

Bilder från gammeldansen hittar du här.


Text: Marika Alkula
Bilder: Ronja Vinberg, Mikaela Huurinainen, Monica Granholm

ggs 2d vit