Medmänsklighet är en livsstil

Höstens tredje studieresa gick till Aten och hade flyktingar och integration som tema. Här finns Axels text om upplevelserna i Grekland och många av Cecilias fina foton från resan. 

 

I början av oktober reste en grupp till Greklands huvudstad Aten. Projektet var menat att ge elever chansen att undersöka flyktingläget i Europa. Detta för att bredda vyerna om förhållandena i världen och sprida ett budskap om medmänskligheten i att hjälpa varandra. 

Projektet började redan några veckor in på skolåret då gruppen träffade olika människor som upplevt flyktingkrisen eller arbetar kring och flyktingfrågor. Eleverna fick träffa migranter som deltog i Svenska Teaterns projekt, en uppläsning av skådespelet “Tillståndet”, där skådespelarna kommer hem till dig. Skådespelarna kom till skolan och läste ur pjäsen som handlar om en invandrare och hans historia och efteråt skapades en diskussion med skådespelarna och kring deras historia och fakta gällande invandring. Eleverna fick också lyssna och diskutera med riksdagsledamot Eva Biaudet i Lilla parlamentet och i skolan med journalisterna Jessica Stoltzmann och Susanna Sjöstedt som rapporterat och arbetat kring flyktingfrågor.

Efter prov veckans slut i början av oktober for eleverna iväg till Aten. Första dagen bestod av att inkvartera sig, se lite av Aten och besöka hamnen Pireus. Det är i hamnen som en stor del flyktingar kommer in med färjor från de omgivande Grekiska öarna. Detta var experimentellt då inte ens lärarna visste vad som var att förväntas.

Under andra dagen i Aten ägnade sig eleverna åt historia och fick se Akropolis och de omgivande monumenten från de gamla invånarna i Aten. Monumenten är daterade till 500 år f.kr. Demokratins födelseplats var en ståtlig syn och med en lärd guide kom de gamla Aten Invånarnas historia till liv. På eftermiddagen besökte man ännu torget Victoria Square vilket också var ett experimentellt besök men som också gav en bild av vad flyktingarnas vardag ser ut.

Den tredje dagen gav de sig ut på en utfärd till ett center som hjälper ungdomar i Aten. Centret Network for children's rights koncentrerar sig på att hjälpa ungdomar  och barn och är med i NGO nätverket (Non governmental organisation) i Aten. Eleverna fick besöka två mottagningscenter, ett bibliotek för barn och ett större utrymme för ungdomar. I utrymmet för ungdomar hölls en presentation om centrets verksamhet och eleverna deltog i en workshop med givande diskussioner med unga flyktingar som deltog i ett projekt hos centret. De unga på centret lär sig journalistik och får skriva en egen tidning på sina egna språk. Tidningen har getts ut i flera upplagor där de rapporterar om flyktingnyheter och enligt dem intressanta frågor.

Den fjärde och sista dagen gav rum för ännu ett besök hos en organisation som hjälper flyktingar. Eleverna besökte Elix och ett av organisations läro center där de fokuserar på att extra undervisning åt ungdomar under 18 så de kan lära sig grekiska, engelska och matematik. Här fick de också en presentation av organisationens hjälpmedel och en givande diskussion med flyktingungdomar och volontärer om flyktingarnas förhållanden. Lärocentret är inte bara för ungdomar utan också för barn som är i dagis ålder som fick gå där medan föräldrarna fick hjälp med språket. På eftermiddagen besöktes ännu en konstutställning med föremål som flyktingar haft med sig då de rest och fick läsa de speciella historier föremålen besatt. Dagen avslutades ännu med ett raskt besök på en kortfilmsfestival.  

Till kommentarer om resan hör att den varit både intressant och ögonöppnande. Den hade sina roliga stunder men också de mindre trevliga. Alla elever kom tillbaka från resan med en utvidgad syn på världen och med att ha tagit åt sig åtminstone något nytt. Som resultat av projektet producerar eleverna sitt eget tidningsblad med texter och bilder om upplevelser kring projektet och artiklar och intervjuer kring ämnet. Allt innehåll är på något sätt inspirerat av resan. Trots att resan är över är projektet inte ännu över. Gruppen håller fortfarande kontakten med varandra, gör klart tidningen och skickar nu en låda pysselmaterial till centrena. Budskapet om medmänsklighet är en livsstils egenskap och inte ett projektarbete.

I bildarkivet finns många foton från Aten.

Här finns tidningen som gruppen sammanställde efter studieresan.

Text: Axel Broman
Bilder: Cecilia Andersin

ggs 2d vit