En vecka i Paris

Våra studerande som läser franska hade under hösten möjlighet att delta i en studieresa till Paris. Här sammanfattar Otto, Helena, Nelly, Trine och Anna resenärernas upplevelser.


Klockan ringde och jag steg upp med iver - idag åker vi till Paris. Efter maten, klockan 12 träffades vi i skolans aula och promenerade sedan tillsammans ner mot tågstationen. Förväntansfulla och inte ett dyft avundsjuka på våra skolkamrater tog vi tåget till flygfältet och checkade in. Resan mot Paris hade börjat.

Vi anlände till Paris klockan fem samma kväll och åkte direkt till våra värdfamiljer. Vår grupp på 9 personer hade delats upp i mindre grupper på tre, en grupp per värdfamilj. När vi kommit fram hem till familjerna blev vi oerhört trevligt bemötta och bjöds på god middag. Första kvällen i Paris var en succé.

Vi vaknade klockan 7 nästa morgon och steg upp till ett gott och stereotypiskt franskt morgonmål. Söta bakelser, baguette och kaffe smakade extra gott i Paris. Klockan 8 skulle alla grupperna träffas för att sedan tillsammans åka till språkskolan Pierre Overall. Vi tog spårvagnen och åkte närmare Paris centrum, dit där skolan låg. Väl framme mötte vi vår lärare som inledde lektionen. Lektionerna gick endast på franska, så det lönade sig följa med allt läraren sade.

När skolan tagit slut, klockan halv ett, stämde vi träff med Kristina och gick på lunch, varefter vi tog metron mot Eiffeltornet. Medan vi gick upp för metrotrapporna fick vi syn på Eiffeltornet, som var mycket större än vi hade förväntat oss. Efter att vi tagit ett antal bilder framför det vackra tornet gick vi till ett litet och mysigt franskt cafe på kaffe. Stämningen i Paris var något vi aldrig känt tidigare. Alla stereotyper om hur Paris var en så extremt mysig och kulturell stad stämde in precis.

Andra dagen skulle vi igen åka till språkskolan och denna gång skulle vi själva hitta rätt med spårvagnen. Det vi inte visste var att denna dag var hälften av spårvagnarna inställda, det var nämligen den franska versionen av alla helgons dag. Vi kunde alltså inte åka spårvagn till skolan. Detta ledde till strul då vi försökte komma fram till skolan med metron, vi kom cirka en halvtimme för sent. Läraren förlät oss lyckligtvis. Skolan var väldigt lärorik, fast den ibland var lite långtråkig, och vi förbättrade omedvetet vår franska. Efter skolan begav vi oss iväg mot nya äventyr på Champs-Elysées. Vi spenderade resten av dagen där.

Nästa dag åkte vi till musée d’Orsay. Det var roligt att se både kända och mindre kända tavlor, vi såg till och med ett par finska tavlor som vi kände igen på muséet. Efter muséet bestämde vi oss för att promenera runt i Paris och bekanta oss med stadens mindre turistiga delar. Gatorna var fulla med små söta cafeér och butiker. Vi promenerade till köpcentret Galeries Lafayette, och sedan var det redan kväll. Då gick hela gruppen för att äta och fira den sista kvällen i Paris.

Det kändes en aning vemodigt att vakna på fredag morgon, eftersom vi visste att efter bara ett par timmar skulle vi vara tillbaka i gråa Finland. Ändå njöt vi av de sista timmarna i den livliga, färggranna, vackra staden. Vi tog oss för sista gången till franskalektionen och fick alla ett diplom från språkskolan. Vi hann äta en sista fransk lunch och strosa omkring på gatorna en stund, innan vi hämtade väskorna från familjerna och sade hejdå på franskt sätt med kindpussar. Vi tog den bullriga, skrangliga metron för sista gången, tog en snabb café au lait, och sade inte hejdå, men au revoir till Paris.

Text: Helena Zilliacus, Anna von Knorring, Trine Leisso, Nelly Holming och Otto Stenman

 

ggs 2d vit