En resa till kärnfysikens centrum

CERN-1

Den 2 december reste vi, 20st fysikstuderande abiturienter, till Genève som en avslutning på kurs FY11. Kursen behandlar fysiken på 2000-talet och har fokuset på världens största partikelfysiklaboratorium CERN samt de upptäckter som gjorts där. Den är belägen i Genèves förorter vid den franska gränsen. Ett av syftena med resan var att få en mer konkret uppfattning om det vi lärt oss under kursen och förövrigt utveckla vår kunskap om modern fysik.

Standardmodellen, detektorer, relativitetsteorin samt antimateria är några av de begrepp som varit centrala under kursen. Antimateria hör till de främsta koncepten som undersöks på CERN, för att till exempel kunna förklara Big Bang-teorin. Det har fastställts att för varje partikel finns en antipartikel dvs. för all materia finns det antimateria. Dessa partiklar tar ut varandra, liksom +- = 0. Enligt denna teori bildades lika mycket antimateria som materia vid Big Bang. Vart denna antimateria har tagit vägen undersöks av forskarna på CERN.

CERN-2

World Wide Web (www) har skapats i CERN, och det är där dess datacenter ligger. Vi fick möjligheten att bekanta oss med de enorma datahanteringscentren där all data från experiment och forskning lagras i stora databaser. Den mängd data som fås vid olika experiment är så stor, att det måste filtreras så att endast det relevanta analyseras.

CERN-3

Vi besökte två forskningsenheter i CERN, Atlas och CMS. Så vi fick resa över gränsen till Frankrike alltid då och då. Det vi alla mest hade väntat på gjorde vi redan andra dagen, vi åkte ner med en hiss 100m under jordens yta. Spänningen var stor och att få se denna enorma partikelaccelerators detektor var otroligt.

Programmet på resan var intensivt,vilket ledde till att vi hann med rätt så mycket på bara fyra dagar. Vi åkte tåg, buss och spårvagn, men för det mesta gick vi, vilket verkligen kändes i benen. Genève och alla som var med, gav oss en verkligen givande resa med många fina stunder.

Förutom CERN besökte vi Röda korsets museum, en botanisk trädgård (vilken inte var i sitt bästa skick i december), ett annat museum vid Genèvesjön och slutligen själva staden Genève, bla. var vi på rundvandring i gamla stan.

CERN-5 

Denna resa kommer vara ett minne för livet.

Tack Monica, Robert, Anna-Lena, Borgå gymnasium och hela fysikgruppen från GGs.

Text: Rebecca Viloma och Sofia Andersson
Foto: My Kraatz, Johan Michelson, Jalmari Yli-Sippola och Monica Granholm

Mer bilder i bildarkivet

CERN-4

ggs 2d vit