Drama och filosofi i Aten

“Klokast är den som vet att han ingenting vet” är ett av den antika filosofen Sokrates kändaste citat och det beskriver ganska väl situationen före och efter resan till Aten med ungefär 20 filosofi- och dramastuderande. Innan vi åkte ansåg kanske flera av oss att vi kunde tillräckligt om ämnena och antiken, men under resans gång insåg många att det finns otroligt mycket mera att lära sig.

Vi spenderade fyra dagar i den grekiska hettan med att bland annat gå runt i antika ruiner, njuta av den gassande solen och se var de antika atenarna på riktigt gått och filosoferat. Plötsligt var allting som vi lärt oss i klassrummen mycket närmare och man kunde till och med nästan se framför sig en liten man vid namn Sokrates strosa runt och samtala i den atenska agoran.

Att se de antika byggnaderna i verkligheten (och i värmen) var en härlig variation i lärandet. Efter flera guidade turer med sakkunniga guider i de områden där idéer om allt från demokrati till grottliknelser uppkommit hade vi alla en lite större och mer konkret förståelse för hur de antika grekerna tänkte. Dessutom fick vi höra mycket om mytologi samt lära oss mera om både antikens och dagens Grekland.

Vi lärde oss även mera om landet då vi besökte en grekisk flickskola. Vi fick ett varmt mottagande av trevliga elever och lärare. Tillsammans diskuterade vi bland annat filosofiska frågor och citat, inklusive Sokrates fras som jag inledde texten med. Vi talade även en del om både Finlands och Greklands skolsystem och väder. De grekiska eleverna var chockade men fascinerade över hur kallt vi har det, jämfört med Grekland. Den grekiska solen och värmen var ju inte direkt ett minus, så att efter en lyckad resa komma tillbaka till snöiga maj i Finland mitt i natten kändes inte så lockande till en början. Dock var vi nog alla ganska nöjda när vi äntligen kom fram till Helsingfors efter en lång färd, för som det sägs: borta bra men hemma bäst.

Text: Astrid Holmström
Bilder: Nina Blomberg
ggs 2d vit