Comeniusträff i Polen

Måndag morgon den 4 maj samlades sex stycken ivriga elever (Jenna, Cara, Kira, Sara, Petra, Nici) och vår lärarrepresentant Petra på Helsingfors-Vanda flygplats. Vi var förväntansfulla, men en aning nervösa inför den kommande veckan som skulle spenderas i Polen. Efter frukost på ett café satte vi oss på ett tidigt flyg mot Berlin.

Resan gick smidigt och vi fick alla sova bort vår trötthet efter den tidiga väckningen. Från Berlin fortsatte vi sedan med buss till vår egentliga destination, Kalisz Pomorski (en liten stad med ca. 4000 invånare) i Polen. Väl framme möttes vi av våra snälla "hostar", som tog väldigt bra hand om oss hela veckan. Alla andra utom Kira (som bodde hos en familj), övernattade på ett internat med de andra eleverna.

Eftersom Comenius-projektet är ett samarbetsprojekt mellan elever från länder runtom i Europa hade vi möjlighet att träffa en hel del nya människor. Under veckan samarbetade vi med ca. 40 stycken elever från b.la. Portugal, Grekland, Cypern och naturligtvis från Polen. Den första dagen hade vi några "ice-breaking" aktiviteter och senare en liten rundtur i staden. Dagen avslutades i en mysig pizzeria. Vår vecka baserade sig till en stor del på utflykter, vilket var väldigt roligt. Vi såg bl.a. the "Upside-down House", världens största piano och shoppade i Polens största shoppingcenter. På kvällarna hade vi fritid med alla ungdomarna.

comenius-pl-4

Tack vare denna resa har vi fått en inblick i andra kulturer på ett helt nytt sätt. Alla vi flickor är eniga om att resan var väldigt lärorik och givande och kontakten med dessa människor nog kommer hållas länge. Ännu ett jättestort tack till Petra, som tog hand om oss hela resan!

Text: Cara Feodoroff och Kira Vuorio
Foto: Nici Kumlin och Petra Bredenberg, mer bilder i skolans bildarkiv.

comenius-pl-3

ggs 2d vit