Cirkulär ekonomi och vänner för livet

Kursen "Ett geografiskt projekt" genomfördes i år som ett samarbete med fyra skolor i Taiwan. Taiwaneserna besökte Finland på hösten och i april reste en grupp från oss till Asien. Temat var cirkulär ekonomi och upplevelserna gav minnen för livet. Läs mer i Aleksis text. 

Temat för samarbetet var cirkulär ekonomi. Tiden mellan då studeranden från Taiwan var på besök och tills vi åkte till Taiwan sökte vi information om ämnet som vår grupp fördjupade oss i. Återvinning var ämnet som min grupp fördjupade sig i. Vi sökte bland annat information om olika finska organisationer som jobbar med temat återvinning och frågade vad de egentligen gör. Efter att ha väntat i 202 dagar för att träffa alla trevliga taiwanesiska elever igen, var det dags att åka dit. Vi började resan med att flyga till Amsterdam. Vi hann inte spendera en så lång tid där förrän vi måste flyga 12,5 timmar vidare till Taipei. Efter att vi lyckats få bagaget var det dags att stiga ut genom porten. Vi blev bemötta av vinkande och ropande taiwanesiska studerande med många färggranna skyltar med våra namn skrivna på. Stämningen var fantastisk. Det var så trevligt att träffa vänner som man inte sett på nästan 7 månader och efter att alla hittat sin värdfamilj var det dags att ställa upp sig för gruppfoto.


Vi var alla på väldigt gott humör tack vare att vi inte längre behövde sätta på oss fyra lager av kläder innan vi gick ut. Lördagen och söndagen var tillägnade fritid och att lära känna värdfamiljen. På både lördag och söndag var det många värdfamlijer som tog den finska studerande för att bekanta sig med den taiwanesiska matkulturen. Jag fick en mycket positiv inblick i matkulturen och en av mina favoriter är waxapple. Waxapple är en frukt som jag tyckte att smakade som en blandning av vattenmelon och äpple. Måndag till fredag var uppbyggda så att eleverna var med på alla lektioner före lunchen och efter lunchen var det dags att träffa hela projektgruppen och åka vidare till någon speciell plats. De olika skolorna hade olika program för de finska studerandena. I min skola bakade vi en traditionell taiwanesisk maträtt en dag och en annan dag hade vi karate. I andra skolor hade de boxning, diabolotricks och kalligrafi. Det var väldigt intressant att ta del av den taiwanesiska skolvardagen och genom det har jag lärt mig massor.

Vi besökte många olika platser som ingick i temat cirkulär ekonomi. På måndagen besökte vi vattenreningsverket DiHua. Vi fick lära oss mycket mera om varifrån vattnet kommer och hur det behandlas innan den skickas ut till bostäderna. Vi fick också reda på hur reningsprocessen skiljer sig från hur vi i Finland renar vårt vatten. Vi besökte också en farm där de odlar växter med väldigt lite bakterier och så rena förhållanden som möjligt. Det var mycket intressant att lära sig hur det går att odla till exempel jordgubbar i hyllor, något som inte tar så mycket plats, och där inga bekämpningsmedel används.

Vi lärde oss också om hur återvinning fungerar i Taiwan, då vi besökte två olika återvinningscentraler. I den ena sorterades skräp, till exempel olika sorters flaskor i olika högar. Där lärde vi oss, att det genom att spinna 17 återvunna flaskor till garn går att tillverka ett par byxor. Det är väldigt fascinerande hur det går att tillverka byxor, skjortor, kostymer och även filtar av flaskor. I den andra återvinningscentralen låg fokuset på att ta gamla möbler och fixa dem till sådant skick att de går att sälja. Vi fick se platsen där de jobbade på olika möbler och cyklar, vilket var väldigt intressant. Den liknade väldigt mycket återvinningscentralen som vi besökte i Kera i Finland. De hade också ett bibliotek där man fick ta med sig böcker hem som någon hade lämnat åt dem efter att de läst boken färdigt.

Tisdagen vara min absoluta favoritdag under hela resan, eftersom vi då besökte Feitsui-reservoaren. Vi fick bekanta oss med hur dammen fungerar och varför den är byggd. Efter det gick vi och tittade på dammen som var ca 170 meter hög. Utsikten över dammen och runt omkring hela området var otroligt vacker! Efter vårt besök till dammen promenerade vi till en glasskiosk där vi fick smaka på glass med smaken passionsfrukt, ananas, olika bönor och många andra. Jag valde själv passionsfrukt och den var så läcker. Solen lyste, vädret var varmt och jag befann mig i trevligt sällskap. De minnena kommer aldrig lämna mig.

Sedan kom lördagen emot. Det var dags att åka tillbaka till Finland. Den sista dagen fick många studerande massor av presenter i form av taiwanesisk mat och godis. Kappsäckarna ville inte gå fast så lätt, men till slut fick vi allt att rymmas i bagaget. Sedan var det dags att ta ett sista gruppfoto och bilder med sina taiwanesiska vänner. Efter många kramar och ett sorgligt farväl var det dags att gå vidare mot flygplanet. Vi kunde se hur de alla vinkade till oss och efter det försvann de bakom hörnet. Vänner för livet i Taiwan. Någon dag kommer jag träffa dem igen, men tills vidare måste jag nöja mig med att tala med dem på sociala medier.

text och bild: Aleksi Kauremaa

ggs 2d vit