10 min live - GGs Under Press

För några veckor sedan deltog vår skola i en tävling ordnad som samarbete mellan HBL och Nordpic Production Ab. GGs var ett av fem gymnasier från Svenskfinland som var med i år och skolorna hade som uppgift att planera och producera varsin 10 minuters livesändning.


Innehållet var helt upp till oss deltagare att hitta på och det fanns genast en massa idéer till vad som kunde göras. Vår arbetsgrupp leddes av bildkonstlärare Johanna Stenman och vi var 23 elever som deltog. Alla fick egna arbetsuppgifter, bl.a. skådespelare, grafiker, bildproducent och kameraoperatör. Vår sändning fick namnet GGs Under Press och konceptet blev en game show med miljötema.

Efter flera planeringar på egen hand fick vi även proffsigare handledning dagarna före sändningen, den 12.-15.11. av Thomas Weckström från Nordpic Production Ab. Alla deltagarskolor fick låna deras pop up studio och kameror samt mikrofoner och andra tekniska medel. Eftersom längden på showen mellan intro och sluttexter skulle vara exakt 10 minuter, krävdes det mycket övning och hårt arbete av alla i vårt team. Dagarna var långa och intensiva, men slutresultatet blev vi alla väldigt nöjda med! Vi lärde oss en massa om hur en liveproduktion fungerar och hur mycket arbete det faktiskt behövs för att göra ett program, fastän det bara räcker i 10 minuter. Under övningarna lärde vi oss hur flerkameraproduktion görs i praktiken, hur man klipper en livesändning och hur det tekniska teamet och skådespelarna måste samarbeta för att verkställa alltsammans.

 

10

Det var en jättegivande upplevelse för oss elever, och hoppeligen tyckte även tittarna om showen! Vi är dessutom extra tacksamma till er som var och följde med livesändningen i “studion” i Nya Paviljongen på torsdagen 15.11. Eftersom det då alltså är frågan om en tävling, gäller det nu att titta, dela och gilla vår sändning så mycket som möjligt. Tid att rösta på bidragen genom att titta eller genom att gilla är fram till 7.12.2018!


GGs sändning hittar du från länken https://www.hbl.fi/10minlive-grankulla/ .


Arbetsgrupp:


Framför kameran: Felicia Sahi, Catarina Korkman, Rebecca Björklund, Eva Gustafsson, Merita Hildén, Mats Lehto, Otto Stenman, Tomas Törn, Ronja Vinberg

Manus: Marika Alkula

Producent: Joanna Fuhrmann

Bildproducent: Freja Donner

Mixeroperatör: Rasmus Anttila

Ljudtekniker: Valter Mårtensson

Grafiker: Fanny Axberg, Ellen Höglund

Scripta: Olivia Ingman

Studioregissör: Clara Wirta

Videofotograf: Liina-Lotta Schulman

Kameraoperatör: Marika Alkula, Sophie Knoblock, Kia Hellman, Ilon Adlercreutz

Handledande lärare: Johanna Stenman


text: Liina-Lotta Schulman

bild: Johanna Stenman

ggs 2d vit